Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas tiesa piespriedusi desmit gadu cietumsodu Igaunijas pilsonim par līdzdalību starptautiskas laupītāju bandas veiktos uzbrukumos juvelieru izstrādājumu veikaliem Anglijas ziemeļos, kuros garnadžu guvums bija dizaineru ražoti rokas pulksteņi vairāk nekā 600 000 sterliņu mārciņu (gandrīz 500 000) vērtībā, otrdien vēsta laikraksta "Yorkshire Post" mājaslapa internetā.

2007.gada februārī Algo Tūmitss, izliekoties par pircēju, iegāja juvelieru izstrādājumu veikalā "Berry" Jorkšīras grāfistes pilsētā Līdsā. Pēc tam ar ierocim līdzīgu priekšmetu viņš piedraudēja klātesošajiem. Tad veikalā ienāca trīs citi vīrieši un sāka sist vitrīnu stiklus.

Prokuratūra norādīja, ka šajā noziegumā uzbrucēju guvums bija rokas pulksteņi 374 000 mārciņu (297 000 latu) vērtībā. Laupītāju guvumā bija arī tādu zīmolu kā "Rolex" un "Patek Phillipe" pulksteņi.

Videonovērošanas kameru ierakstā bija redzams Tūmitsa jaka un kurpes, kuras Igaunijas atbildīgo institūciju darbinieki atrada viņa mājās.

2006.gada oktobrī līdzīga laupīšana notika arī Blekpūlā, kurā arī piedalījās Tūmitss, toreiz gan viņš bija viens no diviem vīriešiem, kas laupīšanā iesaistījās, kad kāds cits bandas loceklis, demonstrējot ierocim līdzīgu priekšmetu, bija piespiedis veikalā klātesošos nogulties uz grīdas.

Toreiz laupītāju guvums bija rokas pulksteņi 250 000 mārciņu (198 000 latu) vērtībā. Tomēr veikalā noziedznieki aizmirsa vienu āmuru, ar kuru izsita vitrīnu stiklus, un uz tā atrada Tūmitsa DNS.

31 gadu vecais Tūmitss atzina savu vainu apsūdzībās par divām laupīšanām un to, ka viņam piederēja divu ieroču imitācijas.

2007.gadā Tūmitss Igaunijā izcieta cietumsodu par narkotiku lietošanu. Šogad maijā pēc soda izciešanas Igaunija viņu izdeva Lielbritānijai.

Aizstāvība Tūmitsa noziegumus saistīja ar atkarību no amfetamīna, kuras dēļ viņam bija nepieciešama nauda. Igaunija izciešot sodu, viņš esot atbrīvojies no atkarības un pēc atbrīvošanas vēlējies studēt psiholoģiju universitātē.

Policija norāda, ka arī pārējie bandas locekļi ir aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!