Igaunijas Iekšlietu ministrija gatavo noteikumu projektus, atbilstoši kuriem komunikāciju kompānijām jau nākamajā gadā būs jāatļauj speciālajiem dienestiem, to vidū drošības policijai, noklausīties klientu sarunas.
Iekšlietu ministrs Tarmo Loduss intervijā laikrakstam "Airipaev" sacīja, ka viņš devis rīkojumu Drošības departamentam sadarbībā ar drošības policiju izstrādāt divus noteikumu likumprojektus, atbilstoši kuriem izmeklētāji varētu noklausīties visas telefona sarunas un pieslēgties interneta sakariem.

"Šādu noteikumu nepieciešamība radusies, izvērtējot telekomunikāciju likumu," sacīja ministrs.

Drošības policijas pārstāvis Hanness Konts pauda viedokli, ka izdevumi par papildu aprīkojuma uzstādīšanu būtu jāsedz uzņēmumiem.

Konts uzsvēra, ka jaunie noteikumi neparedzēs brīvu atļauju noklausīties visas sarunas. Lai noklausītos privātās telefona sarunas, būs nepieciešama tiesneša atļauja un telekomunikāciju kompānijām būs tiesības neatļaut noklausīties klientu sarunas bez šāda rīkojuma.

Telekomunikāciju operatori bija pārsteigti par to, ka Iekšlietu ministrija gatavo šādus noteikumus.

Interneta pakalpojumu kompānijas "Levicom Broadband" priekšsēdētājs Ivars Luks pauda neizpratni par to, ka privātie uzņēmēji ir spiesti tērēt naudu valsts drošības pasākumiem.

"Tā ir pilnīgi jauna pieeja," viņš sacīja. "Nākamā rīcība - tādā pašā veidā varētu iegādāties kādu lielgabalu, tanku vai zābakus," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!