Igaunijas premjerministrs Juhans Partss trešdien vizītē Helsinkos solīja, ka Igaunija nākamā gada budžeta projektā iekļaus akcīzes nodokļa paaugstinājumu alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, raksta "Eesti Paevaleht Online".
Pēc Partsa vārdiem, nodokļa palielinājums paaugstinās stipro alkoholisko dzērienu cenas aptuveni par 20%. Šis nodokļa paaugstinājums būs balstīts uz veselības aizsardzības politikas apsvērumiem.

Somijas premjerministrs Mati Vanhanens uzsvēra, ka Somija atbalsta šo Igaunijas lēmumu un tas paver ceļu līdzīgam Somijas lēmumam nākotnē.

"Eesti Paevaleht" svētdien ziņoja, ka Igaunijas valdība nolēmusi no nākamā gada palielināt nodokļus alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un azartspēļu biznesam. Rezultātā viena litra degvīna cena palielinātos vidēji par 20 kronām (0,85 latiem) un paciņas cigarešu cena - par 50-60 sentiem.

Šis nodokļu paaugstinājums Igaunijas valsts budžetā dotu papildu 500 miljonu kronu ieņēmumus.

LETA jau ziņoja, ka Somija no šā gada 1.marta aptuveni par trešdaļu samazināja akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, lai ierobežotu tā saukto alkohola tūrismu uz Somijas kaimiņvalsti Igauniju, kas 1.maijā pievienojās Eiropas Savienībai.

Pēc Somijas mediju informācijas, pēc šīs nodokļa samazināšanas alkoholisko dzērienu pārdošana Somijā būtiski pieauga. Šā gada martā Somijas valsts alkohola monopoluzņēmums "Alko" pārdeva par miljonu litru jeb par 25% vairāk dzērienu nekā 2003.gada attiecīgajā periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!