Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera aizturēšana un notiesāšana Krievijā ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums, trešdien paziņoja Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass.

"Es stingri nosodu spriedumu Estonam Kohveram, viņa nelikumīgā aizturēšana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums, ko veikusi Krievijas Federācija," sociālās saziņas vietnēs trešdien rakstīja Igaunijas premjers.

"Prāva ir bijusi farss, un oficiālai sprieduma nolasīšanai šodien [trešdien] nav nekāda sakara ar godīgu taisnīguma panākšanu. Ņemot vērā Estona Kohvera aizturēšanas apstākļus un apstākļus, kādos šajā prāvā ir apkopoti pierādījumi, mēs saprotam, kad viņam nav bijusi brīva izvēle savos lēmumos," piebilda Reivass.

Igaunija atbalsta Kohveru un valsts institūcijas darīs visu, lai panāktu, ka Krievija viņa atbrīvo, uzsvēra Igaunijas premjers.

Arī Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda trešdien pauda stingru Igaunijas nosodījumu gan par Krievijā nolasīto spriedumu Kohveram, gan par visu prāvu.

Krievijas "Federālā Drošības dienesta pērn 5. septembrī veiktā Estona Kohvera nolaupīšana no Igaunijas Republikas teritorijas un tai sekojošā viņa nelikumīgā aizturēšana Krievijā ir rupjš starptautisko tiesību un cilvēktiesību pārkāpums", paziņoja Kaljuranda. "Šodienas tiesas lēmums nemaina mūsu pozīciju. Mēs pieprasām Krievijai nekavējoties atbrīvot Estonu Kohveru," viņas teikto citēja Igaunijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

Arī Kaljuranda uzsvēra, ka Kohvera prāvai jau no paša sākuma nav bijis saistības ar taisnīguma panākšanu. "Mūsu konsulam iepriekš nebija ļauts piedalīties tiesas sēdēs, un Estonam Kohveram nebija pieejama kompetenta juridiskā palīdzība," norādīja Igaunijas ārlietu ministre. "Mēs pieprasām no Krievijas ievērot pienākumus, kurus uzliek starptautiskās tiesības, atbrīvot Estonu Kohveru un garantēt viņa drošu atgriešanos mājās," viņa piebilda.

"Mēs plānojam kopā ar partneriem un sabiedrotajiem pastiprināt starptautisko spiedienu līdz Estons Kohvers tiks atbrīvots un viņam būs ļauts atgriezties mājās pie ģimenes," teica ministre.

Jau vēstīts, ka Krievijas Pleskavas apgabala tiesā trešdien piesprieda Kohveram 15 gadu cietumsodu stingra režīma kolonijā, kas jāizcieš Krievijas teritorijā, kā arī naudas sodu 100 tūkstošu rubļu (1375 eiro) apmērā.

Tiesa atzina Kohveru par vainīgu spiegošanā, nelikumīgā robežas šķērsošanā, šaujamieroča glabāšanā un tā kontrabandā.

Prokurors prasīja apsūdzētajam piespriest 16 gadu ilgu cietumsodu, kas būtu jāizcieš stingra režīma kolonijā Krievijas teritorijā, kā arī pieprasīja viņam piespriest 200 tūkstošu rubļu (2750 eiro) lielu naudassodu. Kohvers savu vainu prāvas laikā neatzina.

Viņa prāva Pleskavas apgabala tiesā notika aiz slēgtām durvīm. Tā sākās jūnijā. Vēlāk lieta tika nodota atpakaļ Krievijas Ģenerālprokuratūrai, "lai novērstu šķēršļus tās izskatīšanai tiesā", un 13.jūlijā tiesa to atsāka izskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!