Igaunijas premjerministrs Marts Lārs trešdien paziņoja, ka atkāpsies no amata nākamā gada 8.janvārī. Līdz ar premjeru demisionēs arī viņa valdība. Savu lēmumu Lārs pamatoja ar to, ka koalīcijas partnere - Reformu partija - Tallinā izstājusies no valdošās koalīcijas un izveidojusi Igaunijas galvaspilsētā jaunu koalīciju ar līdz šim opozīcijā bijušo Centra partiju.
Pēc Lāra teiktā, valdošās koalīcijas ietvaros šobrīd notiek priekšvēlēšanu kampaņa, tāpēc partneri darbojas viens pret otru, kas var nopietni aizkavēt Igauniju sasniegt savus mērķus - iestāties NATO un Eiropas Savienībā.

"Kad uzzināju par reformistu lēmumu izstāties no valdošās koalīcijas Tallinā, mana pirmā reakcija bija tūlīt atkāpties no amata, taču tas būtu pārsteidzīgs solis," trešdien parlamentā atzina Lārs. "Tagad, kad valsts budžets 2002.gadam ir pieņemts, es savu lēmumu pieņemšanā esmu pilnīgi brīvs."

Tēvzemes savienības vadītāja Lāra lēmumu atkāpties no valdības vadītāja amata izraisīja nesenā varas maiņa Tallinā, kur par mēru kļuva galvenais premjera politiskais sāncensis - opozīcijas Centra partijas līderis Edgars Savisārs.

Savisāram iegūt varu Tallinā palīdzēja Reformu partija, kas ietilpst Lāra valdības koalīcijā. Tēvzemes savienībā daudzi to uzskata par nodevību no finansu ministra Sīma Kallasa Reformu partijas puses.

Bez Tēvzemes savienības un reformistiem valdības koalīcijā ir arī mērenie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!