Foto: DELFI

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa jaunās rezidences drošības sistēmas plāni četras dienas ir bijuši publiski pieejami internetā, ziņoja Igaunijas sabiedriskā raidkompānija ERR.

Rezidence atrodas Tallinas rietumu mikrorajonā Roka al Marē (Rocca al Mare).

Valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas kompānija “Riigi Kinnisvara AS” (RKAS), kas bija izsludinājusi konkursu šīs rezidences renovācijai, augšuplādēja būvniecības konkursu reģistrā visu projekta dokumentāciju. Dokumentācijā cita starpā bija izpaustas kustības sensoru un novērošanas kameru atrašanās vietas, tas, cik daudziem ģimenes locekļiem būs nodrošinātas signālpogas tiešai saziņai ar policiju, un rezidences elektroapgādes kabeļa novietojums.

RKAS vadītājs Urmass Somelars paziņoja ERR, ka šī projekta publiska pieejamība viņu nepārsteidz. "RKAS visu laiku ir zinājusi, ka šī informācija ir pieejama internetā, jo mēs esam šīs informācijas avots,” teica kompānijas vadītājs.

Iekšējās drošības dienesta (ISS) preses sekretāre Agnese Sūrmetsa-Otsa tomēr sacīja, ka šādai informācijai noteikti nevajadzētu būt publiski pieejamai. "Mums ir jāatzīst, ka rodas draudi drošībai, kad šāda informācija kļūst publiska ļoti nožēlojamā veidā,” teica Sūrmetsa-Otsa.

Viņa sacīja, ka pašlaik nevar komentēt pasākumus, kas tiks veikti, bet ISS noteikti nepiekrīt RKAS vadītāja viedoklim, ka šī informācijas noplūde nerada drošības apdraudējumu.

Prezidenta biroja direktors Alo Heinsalu atzina, ka ir noticis neveiksmīgs incidents, bet piebilda, ka birojs neatbild par prezidenta drošību un tādējādi nevar to komentēt.

RKAS, atbildot uz ERR ziņu, pavēstīja, ka novērošanas kameras ir tikai viena daļa no rezidences kompleksās drošības sistēmas un ka projekta dokumentācijā nebija iekļauta tā sistēmas daļa, kas ir klasificēta kā valsts noslēpums.

Pieeja dokumentiem par rezidences drošību tagad ir ierobežota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!