Pagājušajā sestdienā Igaunijas prezidenta kanceleja izņēma no prezidenta mājas lapas Internetā (www.president.ee) prezidenta Lennarta Meri runas anglisko versiju, kura radīja sašutumu Kanādas diplomātiskajās aprindās.
Prezidenta Meri runa, kuru viņš pagājušajā nedēļā teica klaidu igauņiem Kanādā, izraisīja asu reakciju no valsts vadības puses. Lennarts Meri bez iepriekšējas konsultēšanās ar Igaunijas Ārlietu ministriju kritizēja Kanādas attieksmi pret igauņiem un Igauniju.

Meri negatīvi izteicās par vīzu režīmu starp Kanādu un Igauniju un pazemojumiem, kas esot jāpacieš Igaunijas tūrisiem uz Kanādas robežas.

Kanādas Ārlietu ministrija atsaucās uz Meri runu, iesniedzot notu, kurā asi pauda protestu pret šāda veida Igaunijas prezidenta rīcību.

Personisku atvainošanos no Igaunijas prezidenta gaida arī latviešu izcelsmes Kanādas parlamenta deputāte Sarmīte Bulte, kurai Meri veltīja dzēlīgu piezīmi, kas attiecas uz viņas stāstīto par došanos uz Latviju cīnīties pret kājnieku mīnām.

Kanāda vada valstu grupu, kas aktīvi cīnās par kājnieku mīnu aizliegšanu.

Otrdien paredzēta prezidenta Meri tikšanās ar Kanādas vēstnieku Baltijas valstīs Pīteru L.Makelaru. Pirmdien Kanādas vēstniecības pārstāvniecība Tallinā atteicās sniegt sīkāku informāciju BNS par gaidāmo tikšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!