Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien apstiprinājusi Rīgikogu pieņemtos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un Dabas aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt dzīvnieku audzēšanu un turēšanu tikai vai galvenokārt kažokādu iegūšanai.

Parlaments šos grozījumus pieņēma 2.jūnijā.

Aizliegums neattiecas uz, piemēram, aitu vai trušu turēšanu, bet vienīgi uz tādu saimniecisko darbību, kuras vienīgais vai galvenais mērķis ir kažokādu iegūšana.

Likumā paredzēts pārejas periods, nosakot, ka atļaujas ūdeļu un jenotsuņu turēšanai, kas izdotas līdz 2021.gada 1.jūlijam, ir derīgas līdz 2025.gada 31.decembrim, bet no 2026.gada šo dzīvnieku turēšana fermās būs aizliegta.

Par kažokzvēru audzēšanas aizliegšanu Igaunijā spriests jau kopš 2009. gada, kad šis jautājums pirmo reizi tika izvirzīts parlamentā. Rīgikogu plenārsēdē par to balsots jau 2017. un 2019.gadā, bet nesekmīgi.

Eiropā kažokzvēru audzēšanu pirmās aizliedza Lielbritānija un Austrija attiecīgi 2000. un 2005.gadā. Kopš tā laika aizliegumus noteikušas arī Čehija, Horvātija, Luksemburga, Nīderlande, Serbija, Slovēnija un Ziemeļmaķedonija. Vairākās citās valstīs - Beļģijā, Bosnijā un Hercegovinā, Francijā, Norvēģijā un Slovākijā - aizliegums ir pieņemts, bet stāsies spēkā pēc pārejas perioda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!