Foto: DELFI.ee

Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess pauda asu kritiku Šveices virzienā, paziņojot, ka Šveice darbojas pašu interesēs un, neuzspiežot savas sankcijas pret Krieviju, gūst priekšrocības banku sektorā, atsaucoties uz Šveices laikrakstu vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Pagājušā nedēļā Šveice paplašināja pasākumus, lai apietu Eiropas Savienības (ES) pieņemtās sankcijas pret Krieviju un spētu ieviest savas sankcijas, lai sodītu Krieviju par Ukrainas pusalas Krimas pievienošanu un Austrumukrainas nemiernieku atbalstīšanu.

Taču kritiķi apgalvo, ka Šveice, kas ir iecienīts galamērķis daudziem Krievijas miljonāriem, kuri nodarbojas ar banku darbību un tirdzniecību, ir vairāk ieinteresēta saglabāt savu lomu globālajā preču tirgū, gūstot ieņēmumus no tirdzniecības ar Krieviju.

"Šveicei jādzīvo ar kritiku, ka viņi izvairās no savām sankcijām, lai iegūtu priekšrocības banku sektorā," norādīja Igaunijas prezidents.

Ilvess neprecizēja, vai Igaunija kā ES dalībvalsts izdarīs spiedienu uz Šveici, taču atzīmēja, ka tādas neitralitāti ieturošas valstis kā Zviedrija un Īrija pauda atbalstu sankcijām.

Citās domās ir Šveices Parlamenta deputāti, kuri atzīmē, ka tāda ārpolitika Šveicei neder.

"Ar sankcijām soda Krievijas pilsoņus un biznesu. Taču bieži tiek piemirsts, ka šādas sankcijas negatīvi ietekmē šveiciešu uzņēmumus," sacīja Šveices Tautas partijas pārstāvis Alfrēds Hērs

"Reuters" ziņo, ka ap 75% Krievijas jēlnaftas tiek eksportēti caur Ženēvu. Saskaņā ar Šveices Nacionālās bankas datiem, Krievijas pilsoņu aktīvi Šveices bankās sasniedz 13,8 miljardus Šveices franku jeb 10,71 miljardu eiro.

Vācijas Ārlietu ministrija jūlija beigās paziņoja, ka vēlas radīt lielāku spiedienu uz Krieviju, veidojot plašāku sadarbību ar valstīm, kas nav ES dalībvalstis, piemēram, Šveici un Turciju.

Šveice nav ES dalībvalsts, līdz ar to tai nav nepieciešams atbalstīt pilnu sankciju paketi pret Krieviju, ko pieņēma ES. Taču daļa sankciju Šveicei nāksies ieviest, jo Šveice ir Šengenas zonas dalībvalsts.

Jau ziņots, ka Šveices valdībai neplāno sekot ES sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, jo tādā veidā varētu tikt "apdraudēta valsts neitralitāte" un "vājinātos loma miera sarunu uzturēšanā starp Krieviju un Ukrainu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!