Nākotnē Igaunijas salas Baltijas jūrā - Sāremā un Muhu -, iespējams, kļūs par vienotu sauszemi. Tallinas Jūras izpētes institūta zinātnieki norāda, ka salas savienojošā dambja dēļ Vaikes šaurumā abu salu teritorijas palielinās, un iespējams, ka nākotnē abas salas savienos sauszemes josla.
Dambis līcī kavē brīvu ūdens caurteci, tāpēc līcī uzkrājas dūņas un smiltis, bet ūdens spiests nedaudz atkāpties, intervijā laikrakstam "Eesti Paevaleht" teica Jūras izpētes institūta zinātniskais līdzstrādnieks Ilo Sūrasārs.

Pēc viņa teiktā, ar katru gadu abu salu teritorijas kļūst lielākas - no dažiem milimetriem līdz vienam vai pāris centimetriem.

Šaurums starp abām salām ir sekls, bet salas atrodas pietiekami tuvu viena otrai. Abu salu tuvumā jau izveidojušies vairāki sēkļi, kas paceļas virs ūdens, un šie sēkļi pastāvīgi kļūst aizvien lielāki un saplūst kopā.

Kādreiz Sāremā un Muhu salu savienoja no laukakmeņiem celts dambis, un ūdens varēja izplūst pa spraugām starp akmeņiem. Pašreizējais dambis ir diezgan blīvs un ūdeni cauri nelaiž. Jau vairāk nekā gadsimtu tiek domāts par to, kā nodrošināt ūdens caurteci dambī un novērst salu saplūšanu vienā, taču izeja vēl arvien nav atrasta, atzīst zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!