Foto: DELFI

Igaunijas tieslietu kanclers Indreks Teders pirmdien vērsies Igaunijas Augstākajā tiesā, lūdzot to izvērtēt noteiktu Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) normu atbilstību valsts konstitūcijai.

Jau ziņots, ka ESM sāks darboties šā gada jūlijā, un tas būs pastāvīgs instruments jaunas parādsaistību krīzes novēršanai un nepieciešamības gadījumā sniegs atbalstu grūtībās nonākušām valstīm.

Igaunijas tieslietu kanclers uzskata, ka tā dēvētā ESM ārkārtas balsošanas procedūra ir pretrunā ar Igaunijas konstitūciju. Tādēļ viņš lūdzis tiesu izvērtēt attiecīgās ESM līguma normas atbilstību valsts pamatlikumam.

Teders uzskata, ka ārkārtas balsošanas procedūra "apdraud parlamentārās demokrātijas principu, parlamentārās prerogatīvas principu" un atņem parlamentam autonomiju lemt par valsts finansēm.

"Šāda veida strauja procedūra var radīt situāciju, kas piespiedīs Igauniju piešķirt finansējumu bez tiesībām ietekmēt piešķiršanu un finansiālās palīdzības apstākļus," norāda tieslietu kanclers.

Teders gan pauž atbalstu Igaunijas dalībai ESM, kas ir svarīga, lai nodrošinātu "finansiālo stabilitāti un izvairītos no finanšu krīzes paplašināšanās", taču atgādina, ka Igaunijai tas varētu izmaksāt ļoti dārgi.

"Ratificējot līgumu par ESM izveidi, Igaunija uzņemies ārkārtīgi lielas finansiālas saistības - vissliktākajā scenārijā tai būs jānodrošina ESM līdz pat 1,302 miljardus eiro. Šāda summa atbilst aptuveni 8,5% no Igaunijas IKP," skaidro tieslietu kanclers.

Igaunijas saistības pret ESM būs "daudz lielākas nekā jebkuras citas saistības, kas mums ir bijušas starptautiskā līmenī, un Igaunijas tautai ir pamatotas tiesības ar parlamenta starpniecību tikt iesaistītai attiecībā uz šīs naudas pielietojumu," uzsver Teders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!