Igaunijas televīzija (ETV) otrdien paziņoja, ka nolēmusi atteikties no nākošā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa organizēšanas, un piedraudēja pēc mēneša pārtraukt raidīt, jo Igaunijas valdība atteikusies garantēt 45 miljonu kronu (1,6 miljonu latu) aizdevumu.
ETV valdes priekšsēdētājs Āre Urms paskaidroja, ka aizdevuma atteikuma dēļ Igaunijas sabiedriskā televīzija var būt spiesta no 24.jūnija pārtraukt raidīt. Tādējādi tiktu izslēgta arī Eirovīzijas konkursa organizēšanas iespēja.

Tomēr Urms arī pauda cerību, ka notikumu attīstība neliks spert tik ārkārtēju soli, jo valdība tomēr piedāvās konkrētu finansēšanas shēmu. Viņš uzskata, ka Igaunijas uzvara Eirovīzijas konkursā ievērojami uzlabojusi ETV cerības panākt sev labvēlīgu risinājumu.

Sākotnēji ETV lūdza valdībai finansējumu 77 miljonu kronu apmērā, taču piektdien telekanāls ar Finansu ministriju vienojās tikai par 30 līdz 40 miljoniem kronu. Turklāt Finansu ministrija iestājas pret to, ka Igaunijas valdība garantētu kredītu.

Kaut arī Igaunijas valdība ir apņēmusies garantēt 37 miljonu kronu aizdevumu, vienošanās paredz dažus punktus, kas attālina pozitīvu risinājumu. Valdība izvirzījusi noteikumu, ka Kultūras, Tieslietu un Finansu ministrijām vispirms ir jāizstrādā likumprojekts par ETV un Igaunijas radio apvienošanu, izveidojot vienotu sabiedrisku raidorganizāciju. Otrs noteikums attiecas uz vienošanās izstrādāšanu par valsts budžeta asignējumu izmantošanu.

"Tā kā šie noteikumi nevar tikt izpildīti nedēļas laikā, tas nozīmē, ka ETV nevarēs sarīkot Eirovīzijas konkursu, taču Igaunijā citu organizētāju nav," sacīja Urms. Viņš raksturoja valdības lēmumu kā demagoģisku, norādot, ka ETV un Igaunijas radio apvienošana tika apspriesta jau pirms gada, bet nenesa nekādus rezultātus. ETV valdes priekšsēdētājs vienošanos par asignējumiem no valsts budžeta uzskata par nepieņemamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!