Starptautiskās mīnu meklēšanas operācijas "Open Spirit" laikā Igaunijas teritorijas ūdeņos Baltijas jūrā pie Naissāres salas Vācijas mīnu meklēšanas kuģis "Passau" atradis retu Otrā pasaules kara mīnu, ziņo laikraksts "Eesti Päevaleht".

Pie Naissāres salas atrastā Vācijā ražotā RMH tipa mīna ir lielākā mīna, kas Otrā pasaules kara laikā izvietota Baltijas jūrā. Mīnas apvalks ir veidots no koka, un tā pildīta ar 880 kilogramiem heksanīta, kura sprādziena spēks un sprāgstvielas daudzums apmēram atbilst 1000 kilogramiem trinitrotoluola (TNT). Pēc Aizsardzības spēku galvenā štāba sniegtajiem paskaidrojumiem, parasti mīnas satur 500 līdz 800 kilogramus sprāgstvielas.

Mīna tiešā veidā draudus kuģu satiksmei neradīja, jo atradās 80 metru dziļumā. "Atrastā mīna ir ievērības cienīga, jo parasti mīnas ar koka apvalku nav saglabājušās," teica jūras spēku štāba vadītājs, kapteiņleitnants Ivo Verks.

Baltijas jūras šī gada lielākās mīnu meklēšanas operācijas pirmo piecu dienu laikā ir atrastas 24 mīnas un četras neatpazītas sprāgstvielas, no tām uz šo brīdi deviņas ir jau padarītas nekaitīgas.

Labvēlīgu laika apstākļu gadījumā jūras spēki plāno trešdien, 9.septembrī, plkst.12 Tallinas līcī veikt atrasto mīnu spirdzināšanu. Interesentiem būs iespēja vērot šo pasākumu no Pikakari pludmales un Katarīnas piestātnes. Mīnas spridzināšana tiks veikta drošā attālumā no krasta.

Baltijas jūra, it īpaši Somu līcis, tiek uzskatīta par vienu no pasaules visblīvāk mīnētajām ūdenskrātuvēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!