Foto: F64
Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons pats personīgu kontrolēs abu valstī notiesāto Igaunijas un Krievijas pilotu lietas virzību, sestdien ziņu aģentūru "Interfax" informēja avoti Tadžikistānas tiesībsargājošās institūcijās.

"Rahmons uzklausīja visu atbildīgo varas iestāžu vadītāju ziņojumus, tostarp arī Nacionālās drošības komitejas vadītāja Saimumina Jatimova," paziņoja viens no informācijas avotiem.

Tieši Nacionālās drošības komiteja martā ierosināja lietu pret Krievijas aviokompānijas "Rolkan Investments" lidmašīnu pilotiem Igaunijas lidotāju Alekseju Rudenko un Krievijas lidotāju Vladimiru Sadovņičiju, kuriem Tadžikistānas dienvidu Hatlonas apgabala tiesa otrdien piesprieda astoņu ar pusi gadu ieslodzījumu par starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpšanu, valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu un kontrabandu.

"Tadžikistānas vadītājs meklē diplomātisku problēmas risinājumu un galvenā prioritāte ir saglabāt draudzīgās attiecības ar Krieviju," ziņu aģentūrai stāstīja kāda cita informēta persona.

Rudenko un Sadovņičijs tika aizturēti 12.martā pēc divu Krievijas lidmašīnu "An-72" nolaišanās Kurgontepas lidostā, kas atrodas apmēram 80 kilometrus uz dienvidiem no valsts galvaspilsētas Dušanbes. Piloti pēc nolaišanās tika aizturēti un atradās mājas arestā viesnīcā līdz 12.maijam, kad pārējie apkalpes locekļi tika atbrīvoti, bet Rudenko un Sadovņičijam tika izvirzītas apsūdzības.

Lidmašīnas nolaidās Tadžikistānā ceļā uz Krieviju no Afganistānas, kur tās bija veikušas vietējos aviopārvadājumus pēc humānās palīdzības organizāciju pasūtījuma. Piloti sacīja, ka viņiem bijusi mutiska vienošanās ar Tadžikistānas aviācijas iestādēm par tranzīta nolaišanos un degvielas uzpildīšanu, bet pēc nolaišanās uzsākšanas viņi saņēmuši aizliegumu to darīt.

Piloti, atsaucoties uz Starptautisko gaisa kodeksu, lūdza atļauju veikt ārkārtas nolaišanos, ko viņiem nevarēja aizliegt. Viņi bija nobažījušies par to, ka varētu nepietikt degvielas.

Abi apsūdzētie jau no paša sākuma noliedza izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka saņēmuši robežas šķērsošanai nepieciešamās atļaujas un Kurgontepā tās iesnieguši atbildīgajām amatpersonām. Viņu advokāts piektdien iesniedza kasācijas sūdzību, kas jāizskata mēneša laikā.

Abas transporta lidmašīnas "An-72"saskaņā ar tiesas spriedumu ir konfiscētas un, kā ceturtdien apgalvoja Tadžikistānas ģenerālprokurors, tām neesot nekādu dokumentu, kas tām ļauj veikt lidojumus.

Pilotu notiesāšana radījusi diplomātisku saspīlējumu Tadžikistānas un Krievijas attiecībās. Krievija pat sākusi īpašu kampaņu pret nelegālajiem imigrantiem no Tadžikistānas, apgalvojot, ka Krievijas teritorijā ir gandrīz 300 imigranti, kas valstī pārkāpuši likumu un kam draud izraidīšana. Tāpat tiek ziņots, ka Tadžikistānas viestrādniekiem radušās problēmas saņemt darba atļaujas Krievijā.

Arī Igaunija paudusi sašutumu par sava pilsoņa notiesāšanu, saucot to par nepamatotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!