Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas un Somijas prezidenti Kersti Kaljulaida un Sauli Nīniste ceturtdien tikšanās laikā Helsinkos pieļāva, ka starptautiskās sankcijas pret Krieviju varētu paplašināt saistībā ar tās militāro aktivitāti Sīrijā.

Kaljulaida ceturtdien Somijā ieradās iepazīšanās vizītē, kas ir pirmā ārvalstu vizīte kopš stāšanās Igaunijas prezidenta amatā.

Kopīgajā preses konferencē pēc tikšanās ar Kaljulaidu Nīniste pieļāva jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju saistībā ar tās militāro aktivitāti Sīrijā. Arī Kaljulaida pieļāva jaunu sankciju iespējamību, ja tās sniegtu vēlamo efektu.

Kaljulaida sacīja, ka Sīrijā notiekošais ir lielākā mūslaiku humānā katastrofa. Viņa norādīja, ka jaunas sankcijas būtu jānosaka, ja starptautiskā sabiedrība secinātu, ka tās būs iedarbīgas. Igaunijas prezidente uzsvēra, ka sankcijām ir jābūt iedarbīgām.

Lai gan sankcijas negatīvi ietekmē gan Igaunijas, gan Somijas ekonomiku, tam pretī tiek liktas cilvēku dzīvības, atzina Kaljulaida.

Nīniste teica, ka bez sankcijām ir nepieciešams arī dialogs. "Somija iesaistās abos," viņš uzsvēra.

Kaljulaida piebilda, ka Igaunijas un Somijas pozīcijas Sīrijas jautājumā ir līdzīgas un abas valstis paļaujas uz līdzīgu vēstījumu.

Par sankciju jautājumu plānots runāt arī Eiropas Savienības līderu samitā, kas ceturtdien sāksies Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!