Igaunijas valdība līdz šī gada beigām ir piešķīrusi papildus 500 000 kronu (22 500 latu) igauņu atgriešanai dzimtenē, jo šogad atgriešanās pabalstu Igaunijā ir lūguši ievērojami vairāk tautiešu nekā iepriekš un šim nolūkam piešķirtā nauda Migrācijas fondam jau ir beigusies, ziņo "ETV 24".
Pērn pabalstu, lai atgrieztos dzimtenē, pieprasīja 40 cilvēki, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos vien šādu prasību iesnieguši jau 45.

Migrācijas fonda vadītāja Ede Tenbasa skaidrojusi, ka līdz ar aizvien pieaugošo igauņu vēlmi atgriezties dzimtenē, kā arī no Igaunijas izbraukt gribošo neigauņu skaita pieaugumu nauda Migrācijas fondam šo cilvēku atbalstam ir beigusies. Tiesa, fonds no valdības saņēmis papildu 500 000 kronu, un, pēc Teinbasas domām, ar to vajadzētu pietikt līdz gada beigām.

"Cilvēki Igaunijā galvenokārt atgriežas no igauņu ciematiem Pečoros, Abhāzijā, Sibīrijā. Viņi mums ir pirmajā pabalstu saņēmēju saraksta lokā," atzinusi fonda vadītāja. Tiesa, fondā ir vērsušies arī tautieši no Venecuēlas un Argentīnas.

Teinbasa arī skaidrojusi, ka praktiski visiem tautiešiem, kas atgriežas dzimtenē, ir problēmas ar igauņu valodu, pirmām kārtām tiem, kas iebrauc no austrumiem. Tiem, kas ierodas no rietumiem, valodas zināšanas saglabāt ir izdevies labāk, turklāt viņi arī ir emigrējuši vēlāk.

Migrācijas fonda atbalstu saņem tie igauņi, kuri ārpus dzimtenes ir nodzīvojuši vismaz desmit gadus, tagad vēlas atgriezties un kuriem patiešām ir nepieciešama palīdzība.

Maksimālā summa, kas tiek piešķirta vienam cilvēkam, ir 35 000 kronu (1575 lati). Visbiežāk pabalsts tiek izmaksāts sešu mēnešu laikā pēc atgriešanās dzimtenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!