Foto: EPA/Scanpix/LETA

Igaunijas valdību veidojošās Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) idejas pārstāvošā interneta vietne "Uued Uudised" (tiešā tulkojumā "Jaunas ziņas") aicinājusi valstī liegt iebraukšanu bijušajam Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam.

Vietne "Uued Uudised" Igaunijā ir zināma kā galēji labēju viedokļu paudošs medijs, tomēr uzbrukums bijušajam prezidentam ir kas nebijis, raksta ierasti Igaunijas un igauņu sasniegumus vēstošais portāls "Estonian World".

Medijs atzīmē, ka pēc tam, kad valdība izveidota, premjeram Jiri Ratasam koalīcijā uzaicinot galēji labējo EKRE, Ilvess soctīklos publiski kritizēja gan jauno valdības sastāvu, gan premjeru. Bijušais prezidents Ratasam pārmeta, ka viņš valdībā uzaicinājis partiju, kuras biedri aktīvi pauž nepatiku pret citu rasu cilvēkiem, neatkarīgiem medijiem un to žurnālistiem.

EKRE pietuvinātais medijs trešdien publicētā anonīmā viedoklī Ilvesa izteikumus dēvē par "verbālo caureju", kā arī pielīdzina viņu parastam interneta komentētājam. Valdības partijas idejas paudošajā interneta vietnē publicētā viedokļa anonīmais autors arī apvainojis bijušo prezidentu, pieļaujot, ka viņš ir piedzēries. Anonīmā viedokļa autors par Ilvesu raksta: "dzer tik daudz, ka vairs nav Tomas, bet gan komā," izmantojot atskaņas igauņu valodā (Toomas-koomas).

"Uued Uudised" aicinājumu Ilvesam liegt iebraukšanu valstī pamato ar liegumu valstī iebraukt somu rakstniekam Johanam Beckmanam par to, ka viņš savulaik pauda Igaunijai aizskarošus paziņojumus, to nodēvējot par "fašistu aparteīda režīmu". "Ja šie gadījumi nav atšķirīgi, tad kas gan viņam Igaunijā vēl ir darāms?" retoriski vaicā EKRE pietuvinātais medijs.

Atbildot uz šo viedokli, Ilvess paziņoja, ka Igaunijas valdība sasniegusi jaunu līmeni: "Mēs redzam kā pieaugušie pārvalda Igauniju."

"Igaunijas valdības partijas, kura vada Iekšlietu ministriju, interneta vietne piedāvā man liegt iebraukšanu Igaunijā. Robežsardze ir viņu jurisdikcijā, līdz ar to, es minu, es drīz noskaidrošu [vai tas strādā]," tvīto bijušais prezidents. Viņš ierakstā atzīmējis arī Ratasa "Twitter" kontu, visticamāk, sagaidot komentāru arī no valdības vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!