Gandrīz viena trešdaļa Igaunijas iedzīvotāju uzskata, ka jauno Igaunijas valdību pēc svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām veidos Centra partija, liecina tirgus pētījumu kompānijas "Ariko Marketing" veiktas aptaujas rezultāti.
31 procents iedzīvotāju ir pārliecināti, ka nākamais premjers būs no kreisi noskaņotās Centra partijas, 23 procenti respondentu uzskata, ka tas būs labējās partijas "Res Publica" pārstāvis, bet 20 procenti paredz, ka valdības veidošana tiks uzticēta liberālajai Reformu partijai, kuru vada pašreizējais premjers Sīms Kallass, vēstī laikraksts "Eesti Paevaleht".

Aptaujas rezultāti rāda, ka jaunienācējai "Res Publica" ir lielas izredzes pievienoties jaunajai koalīcijas valdībai, pat kā jaunākajai vai trešajai partnerei. "Res Publica", kas parlamenta vēlēšanās startē pirmo reizi, šajā sakarībā pieminēja 66 procenti aptaujāto salīdzinājumā ar 47 procentiem, kuri šādas izredzes paredzēja Reformu partijai, un 45 procentiem, kuri to prognozēja Centra partijai.

Ārpolitikas ziņā iedzīvotāji visvairāk uzticas Reformu partijai (27%), bet vismazāk - Tautas savienībai (8%).

Sociālās politikas jomā iedzīvotāji vislielākās cerības saista ar Centra partiju (27%), bet vismazāk uzticas Tēvzemes savienībai (8%).

Nodokļu un ekonomiskās politikas ziņā iedzīvotāji par viskompetentākajām uzskata Reformu un Centra partijas (attiecīgi 31% un 29%), bet par vismazāk zinošajām - Tautas savienību, Tēvzemes savienību un Mērenos (attiecīgi 7%, 6% un 5%).

Igaunijas parlamenta vēlēšanas notiks svētdien. Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no deviņiem rītā līdz astoņiem vakarā, bet provizoriskie rezultāti kļūs zināmi ap pulksten 23.30.

Vēlēšanās balotējas 11 partijas un 16 neatkarīgie kandidāti. Kopumā uz 101 Igaunijas parlamenta deputāta mandātu pretendē 963 kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!