Foto: Reuters/Scanpix

Libānā par pērn notikušās Igaunijas velotūristu nolaupīšanas plānošanu aizdomās turētajam Vaelam Abasam izvirzītas apsūdzības arī terorakta plānošanā, ceturtdien, atsaucoties uz Libānas plašsaziņas līdzekļiem, vēstīja Igaunijas laikraksts "Eesti Ekspress".

Abasam izvirzītas apsūdzības par bruņota grupējuma izveidošanu ar mērķi pastrādāt noziegumus pret cilvēkiem un īpašumu, graut valsts varu, īstenot teroraktus, spridzināt alkohola veikalus, zagt automašīnas, aplaupīt cilvēkus, piedraudot ar ieroci, un viltot dokumentus.

29 gadus vecais Abass pašlaik tiek turēts apcietinājumā par pērn 27.martā notikušo sprādzienu Libānas austrumu pilsētas Zahles baznīcā.
Libānas pilsoni Abasu novembrī aizturēja Sīrijā un Sīrija viņu izdeva Libānai.

Nenoskaidrotas bruņotas personas maskās septiņus igauņu velobraucējus nolaupīja pērn 23.martā pie Zahles pilsētas 50 kilometrus uz austrumiem no Libānas galvaspilsētas Beirūtas un ar melnu vieglo automašīnu "Mercedes" un diviem baltiem mikroautobusiem aizbrauca Kfarzabadas ciemata virzienā. Nolaupīto personīgās mantas un divriteņi tika atstāti nolaupīšanas vietā un nolaupītie nelegāli aizvesti uz Sīriju.

Nolaupīšana notika apmēram pusotru stundu pēc tam, kad Igaunijas pilsoņi bija šķērsojuši Sīrijas-Libānas robežu.

Pēc 114 gūstā pavadītām dienām viņus atbrīvoja 14.jūlijā, un 15.jūlijā viņi ar lidmašīnu ieradās Tallinā. Tiek uzskatīts, ka par velotūristu atbrīvošanu nolaupītājiem tika samaksāta izpirkuma nauda, bet Igaunijas valdība šīs ziņas kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!