Foto: stock.xchng

Igaunijas zinātnieki izstrādājuši terapiju reta dzemdes vēža tipa ārstēšanai, kas divu gadu laikā varētu nonākt masu ražošanā, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Igaunijas Vēža pētījumu kompetences centra pētnieku izstrādātās zāles "Virexxa" paredzētas vēlīnu stadiju endometrijas vēža ārstēšanā. Tā ir reta vēža forma - Eiropā ar to gadā saslimst 25 000 sievietes, bet Igaunijā - sešas sievietes.

Endometrija vēža gadījumā ārstēšanā parasti tiek pielietota hormonālā terapija, taču vēlīnās stadijās tā nedarbojas, jo nepieciešamos receptorus ir aizstājušas ļaundabīgās šūnas, skaidroja pētījumu centra vadītāja Rīna Ehina.

"Mūsu izstrādātās zāles izraisa šo receptoru atjaunošanos, kas ļauj iedarboties hormonālajai terapijai," sacīja Ehina, piebilstot, ka "Virexxa" ir pirmās Igaunijā izstrādās zāles vēža ārstēšanai.

Igaunijas zinātnieku izstrādātās zāles ražos Igaunijas farmācijas kompānija "AS Kevelt", kas plāno 18-24 mēnešu laikā iegūt licenci medikamentu tirdzniecībai. Kompānija piekritusi investēt 8 miljonus eiro (5,6 miljonus latus) ražošanas līnijā Igaunijā.

Ehina norādīja, ka lielās farmācijas kompānijas neinteresē zāļu izstrāde retām vēža formām, jo to tirgus ir pārāk mazs, taču Igaunijai šāds tirgus ir pievilcīgs.

Igaunijas farmācijas uzņēmums "AS Kevelt" arī piedalās jaunu medikamentu izstrādē, kas paredzēti retu asinsvēža formu ārstēšanā. Jaunajiem medikamentiem pašlaik tiek veiktas pēdējās izmēģinājumu fāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!