Igaunijas Jūras akadēmija izstrādājusi projektu, kas paredz zemūdens atomreaktora būvi pie Baltijas jūras krasta, trešdien vēstīja vietējā prese.
Projekts, kas ir nosūtīts Igaunijas elektroenerģijas kompānijai "Eesti Energia", paredz 1000 megavatu elektrostacijas būvniecību Mūgas līcī.

"Atomreaktora celtniecība jūras dzelmē ir pilnīgi droša, un vietējās varas iestādes neiebilstu pret šo projektu," atsaucoties uz akadēmijas vadītāja Juri Kanna izteikumiem, raksta Igaunijas avīze "Arileht".

Rūpniecības eksperti Igaunijā uzskata, ka atomreaktora celtniecība ir dzīvotspējīgs projekts, jo visam Baltijas reģionam nākamajā desmitgadē varētu draudēt elektroenerģijas deficīts.

Tomēr zemūdens atomreaktora projekts būtu dārgāks nekā līdzīgs projekts uz sauszemes, uzskata eksperti. Vietējie vides aizsardzības aktīvisti arī ir izteikuši šaubas par šāda pasākuma ekoloģisko drošību.

Baltijas valstis pašlaik mēģina diversificēt energoresursu avotus, cenšoties samazināt savu atkarību no Krievijas naftas un dabasgāzes piegādēm.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas elektroenerģētikas kompānijas ir apvienojušās projektā, kas paredz jaunas atomelektrostacijas būvi Lietuvā, kura aizstās slēgšanai paredzēto Ignalinas atomelektrostaciju. Jaunās elektrostacijas plānotā jauda ir 3200 megavati.

Jaunā atomelektrostacija Lietuvā varētu sākt darboties 2015.gadā, kamēr Ignalinas atomreaktoru paredzēts slēgt 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!