Foto: DELFI

Igauniju šonedēļ pārņēmis streiku vilnis – trešdien darbu pārtraukuši skolotāji, kuri pieprasa algas palielinājumu, un viņus atbalsta arī citas arodbiedrības. Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess izprot skolotāju vēlmi saņemt liekāku algu, taču streiku kā protesta forma neatbalsta, portālam “Delfi.ee” paudis Ilvess.

“Streiks neapšaubāmi ir zīme, ka kādas sarunas kādā brīdī ir bijušas nepietiekamas,” teica prezidents.

Streiki ir reta parādība Igaunijā, uzskata prezidents. “Tātad, pacietības mērs ir pilns, kāds kaut ko izdarījis nepareizi, vai kaut ko nav izdarījis,” viņš teica.

Prezidents uzsvēra, ka streikošanu sabiedrība saprot un ir gatava samierināties ar tās sekām tikai, ja tās mērķi ir skaidri un viennozīmīgi. Tagad, prezidents uzskata, konkurējot dažādi temati un vēlmes. Tagad ne tikai pieprasa skolotāju algu palielināšanu, bet arvien vairāk runā par sabiedriskā transporta darbības pārtraukšanu.

“Būdams prezidents, es aicinu streikojošos un viņu atbalstītājus, kā arī pretējo pusi turpināt civilizētu un piemērotu komunicēšanu arī šajā situācijā,” paziņoja Ilvess.


Šonedēļ Igaunija piedzīvo streiku vilni. Trešdien streiku sāka skolotāji, bet ceturtdien tiem pievienosies transporta nozares darbinieki.

Skolotāju streikā no trešdienas līdz piektdienai dalību pieteikuši 15 tūkstoši izglītības darbinieku, pieprasot palielināt algas par 20 procentiem.

Atbalstot skolotājus, kā arī protestējot pret plānotajām izmaiņām darba likumā, streikā piedalās arī dzelzceļnieku, transporta darbinieku un enerģētiķu arodbiedrības. Plānotās izmaiņas darba likumā paredz tiesības darba devējiem vienpusēji lauzt kolektīvos darba līgumus, kas pēc arodbiedrību domām apdraud darbinieku algas, atvaļinājumus un sociālas garantijas.

Pirmdien piecas stundas jau streikoja Narvas autobusu vadītāji. Rakveres autobusu vadītāji streikoja pusstundu. Otrdien stundu streikoja autobusu vadītāji Sāremā. Trešdien stundu streikoja Tartu ātrās palīdzības darbinieki, vēlāk tiem pievienojās arī pilsētas autobusu vadītāji.

Transporta darbinieku arodbiedrība plāno apturēt Tallinas autobusu, trolejbusu un tramvaju kustību no ceturtdienas četriem rītā līdz piektdienas diviem naktī.

Saskaņā ar “Delfi.ee” rīcībā esošajām ziņām, streikam ir gatavi pievienoties arī aviokompānijas “Estonian Air” darbinieki. Pilotu asociācija atbalstot Centrālās arodbiedrību apvienības prasības, bet nolēma neiesaistīties streika pirmajā vilnī, lai neradītu zaudējumus “Estonian Air”.

Igaunijas dzelzceļš paziņojis, ka streiks vilcienu satiksmi neietekmēs, lai gan apmēram puse dzelzceļa darbinieku ir arodbiedrības locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!