Foto: DELFI

Igauņu uzņēmējs Hilars Teders (attēlā pa labi) tiesā atzinis vainu ar valdošo "Centra partiju" saistītā kukuļošanas lietā, lai tādējādi saņemtu sev labvēlīgu Tallinas domes lēmumu, vēsta "Delfi.ee".

Viņš tiesā atklāja, ka 2015 gada janvārī piedāvājis "Centra partijai" 275 000 eiro lielu aizdevumu, lai tādējādi iegūtu partijas pārstāvju atbalstu Tederam izdevīgā zemes maiņas darījumā Tallinas Kadriorgas rajonā. Aizdevumu gan saņēmusi nevis partija, bet tās parlamenta priekšvēlēšanu kampaņas organizators un uzņēmējs Pāvels Petaile.

Viņš arī skaidrojis, ka Petailes uzņēmumam "Midfield" aizdevumu izsniedzis īstu un uzskatījis, ka uzņēmums to atdos, kad "Centra partija" ar Petaili norēķināsies. Par spīti tam, nesaņēmis zemes maiņai labvēlīgu lēmumu, Teders izlēmis doties jautājumu risināt aci pret aci ar toreizējo Tallinas mēru Edgaru Savisāru.

Atbildot uz prokurora jautājumu, vai viņš saprata, ka, tiekoties ar Tallinas mēru Edgaru Savisāru 2015. gada 19. gada janvārī, viņam tika lūgts kukulis, Teders atbildēja apstiprinoši. Uz tam sekojošo jautājumu, vai par kukuli tika panākta vienošanās, Teders atbildēja: "Sanāk, ka tā. Tas ir nožēlojami."

Prokurors tiesai prasījis Tederam piespriest naudas sodu 200 000 eiro apmērā. Tiesas process turpinās bez Savisāra, kuram ļauts nepiedalīties klātienē sliktā veselības stāvokļa dēļ.

Tagad "Centra partija" ir otra populārākā partija Igaunijā, un bloķējoties ar divām mazākām partijām, tā izveidojusi valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!