Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Labējā spārna aktīvistu un konspirācijas teoriju cienītāju aprindās arvien vairāk izplatās stāsti, ka ASV notiekošos protestus un nemierus, kas izcēlās pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas, finansē filantrops Džordžs Soross.

Pret Sorosu vērstu agresīvu izteikumu daudzums sociālajos tīklos šonedēļ pieaudzis ar sprādziena ātrumu – ja 26. maijā tie bija ap 20 000 negatīvu ierakstu dienā, tad 30. maijā skaits jau sasniedza 500 tūkstošus dienā, otrdien paziņoja starptautiskā ebreju nevalstiskās organizācija "Līga pret apmelošanu" (ADL).

Pārsvarā šajos ierakstos bez pierādījumiem un faktiem apgalvots, ka Soross finansē valstī protestu laikā notiekošos grautiņus un ka viņš atbalsta kreiso ekstrēmistu kustību "Antifa". ASV prezidents Donalds Tramps šo kustību vaino vardarbībā, kas izcēlusies protestu laikā.

ADL brīdina, ka sazvērestība teorijas par Sorosu var pavērt vārtus antisemītismam un ebreju vainošanai ASV grautiņu izraisīšanā.

Ungārijā dzimušais uzņēmējs Soross finansē dažādus liberālus projektus gan ASV, gan visā pasaulē, un ir populārs grēkāzis sazvērestības teorētiķu un galēji labo aprindās.

Vēl nupat tika izplatītas teorijas, ka Soross izplata Covid-19, lai pelnītu ar vakcīnām, kas tiks izstrādātas, raksta portāls "The Jerusalem Post".

Ziņots, ka ASV vairāk nekā nedēļu notiek protesti, kas sākās pēc tam, kad aizturēšanas laikā 25. maijā policists nogalināja afroamerikāni Džordžu Floidu.

Daudzās pilsētās protestu aizsegā sākušies grautiņi, noteiktas komandantstundas un policijai palīgā nosūtīta Nacionālā gvarde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!