Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zimbabves ilggadējais prezidents Roberts Mugabe pēc vairākām politiskās krīzes dienām ir atkāpies no amata, otrdien paziņoja Āfrikas valsts parlamenta spīkers Džeikobs Mubenda.

Mubenda parlamentam nolasīja 93 gadus vecā Mugabes vēstuli, kurā viņš paziņojis par savu atkāpšanu. Tajā teikts, ka šis lēmums ir pieņemts brīvprātīgi.

"Es, Roberts Gabriels Mugabe, atbilstoši Zimbabves konstitūcijas 96.daļai ar šo oficiāli nekavējoties atkāpjos no amata," teikts Mugabes vēstulē, kuru parlamentam nolasīja Mubenda.

"Mans lēmums atkāpties bija brīvprātīgs no manas puses. Tas nācis no bažām par Zimbabves tautas labklājību un manas vēlmes nodrošināt gludu, mierīgu un nevardarbīgu varas pāreju, kas ir pamats valsts drošībai, mieram un stabilitātei," raksta Mugabe.

Tiesa, vēstulē nav pieminēts tas, kurš varētu stāties Mugabes vietā.

Paziņojums nolasīts pēc tam, kad otrdien parlamentā sākušās debates par Mugabes Mugabes impīčmenta procedūru.

Kā vēsta britu raidsabiedrība BBC, cilvēki izgājuši ielās, lai svinētu Mugabes atkāpšanos.

Zimbabves valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) amatpersona paziņoja, ka 48 stundu laikā varu valstī pārņems nesen atlaistais viceprezidents Emersons Mnangagva.

Mugabes demisija sniedz iespēju "veidot jaunu ceļu bez apspiestības, kas raksturoja viņa valdīšanu", paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

"Pēdējās dienās mēs esam redzējuši Zimbabves tautas vēlmi pēc brīvām un godīgām vēlēšanām un iespējas atjaunot valsts ekonomiku ar likumīgu valdību," paziņoja Meja. "Kā senākais Zimbabves draugs mēs darīsim visu, lai to atbalstītu, strādāsim ar starptautiskajiem un reģionālajiem partneriem, lai palīdzētu valstij sasniegt spožāku nākotni, ko tā ir pelnījusi."

Mugabes aiziešanu atzinīgi novērtēja arī ASV, aicinot Zimbabves līderus sarīkot brīvas un godīgas vēlēšanas.

Politiskā krīze Zimbabvē sākās 6. novembrī, kad gadu desmitus valdījušais Mugabe no amata atcēla pirmo viceprezidentu Emersonu Mnangagvu, kas tika uzskatīts par viņa iespējamo pēcteci prezidenta krēslā. Tika uzskatīts, ka Mugabe savā vietā grasās atstāt sievu Greisu.

Krīze saasinājās, kad 14. novembrī varu valstī pārņēma armija. Mugabe tika turēts mājas arestā un tika gaidīts, ka viņš pēc sarunām ar armijas vadību atkāpsies no amata.

Taču 19. novembrī uzrunā tautai Mugabe pretēji gaidītajam nepaziņoja par atkāpšanos no amata. Iepriekšējā dienā protestēt pret Mugabi ielās izgāja 10 tūkstošu cilvēku.

Reaģējot uz prezidenta nevēlēšanos atkāpties, Mugabes pārstāvētā varas partija ZANU-PF atsauca viņu no partijas vadītāja amata un pieprasīja Mugabes atkāpšanos, pretējā gadījumā draudot ar impīčmentu.

Roberts Mugabe bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980. gada. No 1980. līdz 1987. gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980. gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!