Foto: AFP/Scanpix
No amata atstādinātais Ilinoisas štata gubernators Rods Blagojevičs ir vainīgs apsūdzībās, ka mēģinājis pārdot ASV Senāta vietu, kas kļuva vakanta pēc Baraka Obamas ievēlēšanas Savienoto Valstu prezidenta amatā, pirmdien nosprieda tiesa.

Eksgubernators tika atzīts par vainīgu 17 apsūdzības punktos un attaisnots vienā.

Šī ir jau otrā prāva Blagojeviča lietā. Iepriekšējā, kas beidzās augustā, viņš tika atzīts par vainīgu vienā apsūdzību punktā - ka melojis federālajiem aģentiem. Pārējās 23 apsūdzībās, arī par bandītismu, kukuļošanu, izspiešanas mēģinājumu un krāpšanos, izmantojot telefonu, zvērinātie nespēja panākt vienošanos.

Apmaiņā pret Obamas atbrīvoto senatora krēslu Blagojevičs pieprasīja ievērojamu atalgojumu sev kādā bezpeļņas fondā vai organizācijā, sievai - amatu kādas korporācijas valdē, ziedojumus vēlēšanu kampaņai, kā arī amatu kabinetā vai vēstnieka amatu sev.

Prāvas gaitā Federālais Izmeklēšanas birojs nodeva atklātībai telefonsarunu ierakstus, kuros Blagojevičs par iespēju iecelt Ilinoisas pārstāvi Obamas vietā ASV Senātā izsakās kā par zelta izdevību un sola - "es to neatdošu par pliku neko".

Blagojeviča lieta atsedza korumpēto Čikāgas politisko virtuvi, tiesa gan, prezidenta Obamas reputācija skandālā necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!