Ilinoisas štata likumdevēji ceturtdien atstādināja no amata korupcijas skandālā iesaistīto gubernatoru Rodu Blagojeviču, kurš apsūdzēts par mēģinājumu pārdot prezidenta Baraka Obamas atbrīvoto vietu ASV Senātā.

Visi 59 štata senatori nobalsoja par rezolūciju, ka Blagojevičs ļaunprātīgi izmantojis savas pilnvaras un tādēļ jāatstādina no amata.

Viņam arī aizliegts nākotnē ieņemt kādu politisku amatu Ilinoisas štatā. Blagojeviča vietā nekavējoties stājās gubernatora vietnieks Pats Kvins, kurš paziņoja, ka "šī lieta ir izbeigta".

Ilinoisas štata Pārstāvju palāta par impīčmenta procedūras uzsākšanu pret Blagojeviču nobalsoja jau janvāra sākumā.

Blagojevičs 9. decembrī tika aizturēts saistībā ar aizdomām, ka viņš mēģinājis pārdot Ilinoisas vietu ASV Senātā, kas kļuvusi vakanta, jo līdzšinējais senators Baraks Obama ievēlēts valsts prezidenta amatā.

51 gadu vecais demokrāts Blagojevičs un viņa personāla vadītājs Džons Hariss tiek turēti aizdomās par korupciju plašā apmērā vairāku gadu garumā, izspiežot ziedojumus pret politisku pretimnākšanu. Izmeklēšana pret viņiem ilgusi jau vairākus mēnešus.

Obama jau sen ir distancējies no Ilinoisas štata gubernatora.

Blagojevičs mēģinājis pārdot vietu ASV Senātā, personīgi bijis iesaistīts kukuļu maksāšanas shēmā un ļaunprātīgi izmantoja savu amatu, lai apspiestu pret viņu vērsto kritiku medijos.

Blagojevičs tiek turēts aizdomās par draudu izteikšanu izdevniecībai "Tribune Company", kuras laikraksti kritizēja gubernatoru saistībā ar beisbola stadiona "Wrigley Field" pārdošanas darījumu.

Gubernators draudēja izdevniecībai liegt štata palīdzību finanšu krīzes pārvarēšanai un panākt "Tribune Company" redaktoru valdes atlaišanu.

Daļa no apsūdzībām pret Blagojeviču balstīta uz tiesas atļautu viņa sarunu noklausīšanos pēdējā mēneša laikā.

Apmaiņā pret senatora krēslu gubernators pieprasījis ievērojamu atalgojumu sev kādā bezpeļņas fondā vai organizācijā, viņa sievai amatu kādas korporācijas valdē, ziedojumus vēlēšanu kampaņai, kā arī amatu kabinetā vai vēstnieka amatu sev, teikts prokuratūras apsūdzībās.

Pēc uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās Obama atkāpās no senatora amata. Nākamo senatoru no Ilinoisas štata izraudzījās gubernators, taču Blagojeviča ieceltajam Rolandam Berisam sākotnēji netika ļauts ieņemt savu vietu Senātā.

Galu galā 71 gadu vecais Beriss tomēr varēja stāties savā amatā Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!