Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ir nolēmis izmantot savas veto tiesības un neapstiprināt parlamenta ceturtdien pieņemto likumu, kas ļautu no Tallinas centra aizvest padomju laika pieminekli Bronzas kareivi.
Ilvess ir paziņojis, ka likums par okupācijas režīmu pieminekļu likvidēšanu ir pretrunā konstitūcijai. Lēmumu par likuma neapstiprināšanu viņš paziņoja sabiedrības mācības nodarbībā, ko viņš vadīja vecāko klašu skolēniem kādā skolā. Papildus tam viņš pauda viedokli, ka likumdevēji ir apzināti ignorējuši jaunā likuma neatbilstību konstitūcijai, raksta Delfi.ee.

"Es uzskatu, ka šīsdienas lēmums tika pieņemts pirmsvēlēšanu satraukuma gaisotnē, nevis vēloties mest izaicinājumu Igaunijas likumiem. Tomēr tas nav pietiekams faktors, lai attaisnotu likuma neievērošanu," teicis prezidents.

Tomēr Ilvess arī aicina neietekmēties no Krievijas bez pamatojuma izteiktajiem apgalvojumiem, ka Igaunija vēlas mainīt vēsturi un cildināt fašismu. "Es ceru, ka likumdevēji izstrādās risinājumu, kas ļaus Igaunijas iedzīvorājiem cienīt vēsturi, tajā pašā laikā neaizskarot kāda cita jūtas," teicis Ilvess.

Atgādināsim, ka Igaunijas likumdevēji ar nelielu balsu pārsvaru trešajā lasījumā ceturtdien pieņēma likumu par aizliegtajām celtnēm, kas paredz pārvietot pretrunīgi vērtēto Padomju laika pieminekli jeb tā saucamo Bronzas kareivi no galvaspilsētas Tallinas centra 30 dienu laikā. Lai likums stātos spēkā, bija nepieciešams prezidenta atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!