Foto: DELFI.ee

Pašreizējā bēgļu krīze ir ilglaicīgu risinājumu neesamības rezultāts, paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ANO samitā Ņujorkā par stabilas attīstības jautājumiem.

"Miera, drošības un cilvēktiesību aizsardzība ir viens no galvenajiem stabilas attīstības nosacījumiem. Tomēr šodien mums ir jāatzīst nopietnu izaicinājumu eksistence Sīrijā un Ukrainā, kā arī virknē citu valstu," sestdien sacīja Ilvess savā uzrunā šajā samitā, kura dalībnieki nosprauda stabilas attīstības mērķus nākamajiem 15 gadiem.

Ilvess savā runā koncentrējās uz cilvēktiesību jautājumiem, korupcijas apkarošanu, tiesisku valsti un pozitīvām valsts pārvaldes tradīcijām, kā arī informatīvi tehnoloģiskiem risinājumiem, kas ir svarīgi temati no stabilas attīstības viedokļa. Viņš uzsvēra, ka problēmas, ar kurām pasaule saskaras, ir sarežģītas un cieši savstarpēji saistītas - gan militāri konflikti, gan piespiedu migrācija, gan vāja ekonomika un korumpētas valdības, gan zems izglītībаs līmenis un klimata izmaiņas. Ņemot to vērā, ir acīmredzams, ka risinājums slēpjas visaptverošā pieejā, nevis mēģinājumos risināt atsevišķas problēmas citu pēc citas, sacīja Ilvess.

"Sabiedrības attīstība pirmām kārtām ir atkarīga no valdības. Stipra un demokrātiska valdība nodrošina tiesiskas valsts funkcionēšanu, cīņu pret korupciju, cilvēktiesību aizsardzību, vārda un interneta brīvību, iespēju neatkarīgi darboties medijos un sociālajos tīklos. Vienošanās panākšanai ar stabilas attīstības mērķi valstu līmenī ir jānozīmē kustība uz reālām pārmaiņām ekonomikā, sociālajā sfērā, ekoloģijā," atzīmēja Igaunijas prezidents.

Viņš atzīmēja, ka jaunie mērķi ir universāli un tāpēc jāsasniedz arī Igaunijai. Tie aptver plašu problēmu spektru un satur trīs svarīgas dimensijas: sociālo, ekonomisko un ekoloģisko.

ANO mītnē Ņujorkā notikušajā samitā pieņemto dokumentu "Mūsu pasaules pārveide: Darba kārtība stabilas attīstības jomā periodam līdz 2030.gadam" atbalstīja visu organizācijas dalībvalstu pārstāvji. Valstu un valdību līderi šajā dokumentā apsolīja veikt drosmīgas reformas, lai panāktu pasaules stabilu attīstību.

"17 mērķi stabilas attīstības jomā un 169 uzdevumi, kurus mēs šodien izsludinām, liecina par šīs jaunās kopīgās darba kārtības mērogu," teikts dokumentā.

Līderi apsolīja "darīt galu nabadzībai un badam visās to formās un izpausmēs un panākt, lai visi cilvēki varētu dzīvot veselīgā vidē un realizēt savu potenciālu cieņas un vienlīdzības apstākļos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!