Foto: DELFI

Mēs nevaram stāties pretī džihādistu grupējuma "Islāma valsts" un tamlīdzīgu rīkotiem uzbrukumiem bez sabiedroto palīdzības, paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, atbildot uz laikrakstu "Eesti Paevaleht" un "Postimees" jautājumu par to, kā 13.novembra terorakti Parīzē mainīs Eiropu.

"Mēs nedrīkstam ļaut bailēm gūt virsroku. Ja mēs tā darīsim, teroristi būs uzvarējuši, tāpat kā terors jau reiz uzvarēja mūsu pašu valstī. Pēc uzbrukumiem Parīzē ir svarīgi saprast zināmu principu: uzbrukums pret vienu ir uzbrukums visiem," norādīja Igaunijas prezidents. "Tikai kopā katra valsts var sevi aizsargāt. Vai arī kāds domā, ka mēs varam stāties pretī "Islāma valsts" stila uzbrukumam bez sabiedroto palīdzības?" retoriski jautāja Ilvess.

"Mums ir jāzina, kas ierodas Eiropā un kādēļ. Nekontrolēta migrācijas plūsma slēpj sevī draudus, un Eiropai ir jāatrod labākas metodes, lai pārliecinātos, kas ir kas, bet mēs nedrīkstam slēgt durvis tiem, kuriem patiešām ir nepieciešama palīdzība. Pašreizējā bēgļu krīze nav nedz iemesls, nedz motīvs Parīzes teroraktiem," viņš uzsvēra.

Igaunijas prezidents norādīja, ka "Islāma valsts" mērķis ir iebiedēt. "Lai mēs neuzdrošinātos stāties pretī noziegumiem pret cilvēci, kas tiek pastrādāti citviet, lai mēs atteiktos no līdzjūtības un solidaritātes, uzņemot kara bēgļus, lai mēs pagrieztu muguru grūtībās nonākušajiem un tiem, kas cieš, lai mēs slēgtu savas robežas un baidītos snigt palīdzīgu roku," uzskaitīja Ilvess.

"Atceroties semiotiķa Mihaila Lotmana teikto, mums ir jārīkojas apzināti, pārdomāti un ātri. Tam nepieciešama ļoti laba starptautiskā sadarbība un lielāka aizsardzības sadarbība Eiropā. Drosme veikt pareizus un iedarbīgus atbildes soļus. Iedarbīga Eiropas Savienības ārējo robežu kontrole. Pat lielāka uzmanība katras valsts iekšējai un Eiropas Savienības kopējai drošībai. Pašlaik pieejamā informācija liecina, ka viens no uzbrucējiem Parīzē bija Francijas pilsonis," piebilda Igaunijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!