Foto: DELFI

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess intervijā vācu izdevumam "Der Tagesspiegel" sacīja, ka Krievija pārkāpj kārtību, kas Eiropā valdīja kopš Otrā pasaules kara, jo Eiropas Savienība (ES) nesodīja to par Krimas aneksiju.

Jautāts par to, vai Rietumi pienācīgi reaģējuši pēc Krimas aneksijas, Ilvess atbildēja noraidoši. Viņš uzskata, ka ES nav precīzi novērtējusi Kremļa spēku. "Daudzas valstis nav sapratušas visu situācijas nopietnību. Tā vietā, lai sniegtu adekvātu atbildi, sācies strīds, kuru no krieviem iekļausim sankciju sarakstā," norādīja prezidents.

Viņaprāt, Eiropa atgriežas laikā pirms Otrā pasaules kara. "Pēc tam, kad mēs samierinājāmies ar robežu pārdali pēc etniskā principa, mēs atgriezāmies 1938. gadā, kad tika anektēts Sudetu apgabals. Mums ir daudz lielākas nepatikšanas, nekā mēs to atzīstam. Ja kāds saka, ka pienācis laiks vājināt sankcijas, jo Putins ir mazinājis agresivitāti, tad kāds neizprot situāciju. Mēs nedrīkstam piekrist pamatu iznīcināšanai par pāris eiro," sacīja prezidents.

Komentējot nesenos notikumus Igaunijā, kad krievu kara lidmašīna ielidoja Igaunijas gaisa telpā, bet Igaunijas Drošības policijas darbinieku nolaupīja Krievijas drošības dienesti, Ilvess norādīja, ka šajā situācijā uztraukumam nav pamata, jo Igaunija ir ES un NATO dalībvalsts, turklāt "atšķirībā no gandrīz visām citām ES valstīm, mēs 2% no sava IKP veltām aizsardzībai, tāpēc saskatu to kā mūsu drošības polisi".

Jau vēstīts, ka Ukrainas mediji ziņo par valsts teritorijā no Krievijas iebraukušo kara tehnikas kolonnu, kurā ir 32 tanki un 30 kravas automašīnas.

Pretterorisma operācijas norises zonā kopš separātistu pseidovēlēšanām nedēļas nogalē vērojams straujš prokrievisko kaujinieku un Krievijas karavīru aktivitātes pieaugums.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumi, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!