Foto: LETA

Igaunijai, Somijai un Ungārijai ir resursi, lai palīdzētu somugru tautām Krievijā saglabāt savas valodas un kultūras, trešdien paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Somugru kustības mērķim ir jābūt solidaritātei, Ilvess teica žurnālistiem 6.Pasaules somugru tautu kongresā, kas norisinās Ungārijas pilsētā Šiofokā.

"Situācija ar somugru tautām ir tāda, ka viena no somugru tautām bija brīva pirms 1989.gada. 1989.gadā otra kļuva brīva, un 1991.gadā mēs tām pievienojāmies," klāstīja Ilvess, ar to domājot Somiju, Ungāriju un Igauniju.

Igauņi cīnījās par neatkarību, lai varētu runāt savā valodā un novērst nacionālās kultūras izzušanu, sacīja Igaunijas prezidents. "Tagad mēs cenšamies palīdzēt citiem, lai viņi var saglabāt savu valodu, kultūru, dzeju," norādīja Ilvess un piemetināja, ka igauņi, somi un ungāri spēj to izdarīt.

Ir jāpalīdz mazāku somugru tautu pārstāvjiem apmeklēt Igauniju, Somiju un Ungāriju, uzsvēra Ilvess. "Politiskās realitātes skatījumā vispārīgajam mērķim ir jābūt – attīstīt valodu un kultūru," viņš piebilda.

Grūti runāt par valodas saglabāšanu, kad nav iespējams pēc trešās klases iegūt izglītību cilvēka dzimtajā valodā, paskaidroja Igaunijas prezidents.

Konferencei, kas trešdien sākās Šiofokā, tēma ir "Valoda un tauta". Ilvess, Somijas prezidents Sauli Nīniste, Ungārijas prezidents Jānošs Āders, kā arī Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis teica konferences atklāšanas runas.

Pasākumā ir pārstāvētas gandrīz visas somugru un tām pietuvinātajās samojedu valodās runājošās tautas. Bez 300 delegātiem konferencē, kas beigsies piektdien, piedalās arī novērotāji un žurnālisti.

1992.gadā Krievijas Komi republikas galvaspilsētā Siktivkarā dibinātais Pasaules somugru tautu kongress notiek vismaz reizi četros gados.

Pie somugriem pieder arī tādas tautas kā komieši, marieši, udmurti, mordvieši, hanti un mansi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!