Foto: LETA

Igaunijas bijušo prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu uzrunāju inovāciju festivāla "Login" laikā Viļņā. Viņš te ir ieradies, lai stāstītu par valsts digitalizāciju, ne pēdējā laika negaidītajiem politiskajiem pavērsieniem, Igaunijas premjeram Jiri Ratasam valdībā aicinot galēji labējo Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE). Arī intervijas sākumā viņš norādīja, ka par politiku nerunā. Un tad mēs par to runājām, Ilvesam nevienu nesaucot vārdā.

Mani jautājumi būs par Igaunijas politiku.

Es neko daudz neteikšu.

Bet jūs daudz sakāt tviterī...

Es nesaku daudz, ne vairāk kā 280 zīmes vienā reizē. Tā ka es nesaku daudz! Ar visiem saviem tvītiem kopumā esmu uzrakstījis mazāk par vienu rakstu. Es jums saku – es neapspriežu Igaunijas politiku, es dažkārt to komentēju, bet es to neapspriežu.

Vai jūs satrauc Igaunijas tagadējā valdība, vai arī uzskatāt, ka politiskā vide pati attīrīsies?

Nē, tas ir, es esmu noraizējies un nedomāju, ka tā jebkādā veidā kļūst labāka. Pirmā lieta, kas jāsaprot, – tā ir valdība. Valdība ir atbildīga par savu rīcību un saviem paziņojumiem. Attaisnojumi "to teica tā vai tā partija, bet tas neskar mūs" nav iespējami. Jūs izveidojat valdību, un jūs uzņematies atbildību. Ja jūs neiestājaties pret to, ja jūs nedistancējaties no valdības locekļu izteiktajiem paziņojumiem, jūs esat par tiem atbildīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!