Igaunijas prezidents Tomas Hendriks Ilvess otrdien salīdzinājis nacistu okupācijas periodu Otrajā pasaules karā ar tam sekojošo padomju varas posmu.
"No igauņu skatu punkta nav nekādas atšķirības starp nacistiem un komunistiem. Abi rīkojās brutāli un apspieda igauņus. Ne nacisti, ne komunisti necieta demokrātiju, un tas ir fakts, kas zināms ikvienam igaunim," sacīja Ilvess.

Viņš to pavēstīja piemiņas ceremonijā par godu īsu laiku pastāvējušajai neatkarīgajai Igaunijas valdībai, kas tika izveidota pēc nacistu spēku bēgšanas un kuru 1944.gada 22.septembrī gāza Sarkanā armija.

Ilvess arī nosodīja Maskavas viedokli, ka Sarkanās armijas operācija iezīmējusi Igaunijas atbrīvošanu.

"Patiesība ir tāda, ka Sarkanā armija un NKVD "atbrīvoja" Igauniju tikpat lielā mērā kā vērmahts un gestapo pirms viņiem," paziņoja Ilvess.

Igaunijā četras dienas 1944.gada septembrī starplaikā starp vācu karaspēka aiziešanu un padomju armijas ierašanos pie varas atradās neatkarīgā Oto Tīfa valdība.

"Kad atgriezās komunisti, pie varas četras dienas atradās neatkarīga valdība. Un tas bija Igaunijas, nevis nacistu karogs, kuru norāva Sarkanā armija," paziņoja Ilvess.

"Mēs tik ļoti augstu vērtējam Tīfa valdību tāpēc, ka tas parāda, ka igauņi neatbalstīja ne nacistus, ne komunistus, kuri abi mūsu valstij atnesa tik lielu traģēdiju," sacīja ekspremjers un vēsturnieks Marts Lārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!