Foto: AFP/Scanpix

Imigranti savās jaunajās mītnes zemēs sniedz lielāku ieguldījumu, nekā saņem pabalstos, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Eiropas Savienības (ES) nodarbinātības komisārs Lāslo Andors, piebilstot, ka, pretēji izskanējušajām bažām, nav pieredzēts masveidīgs iebraucēju pieplūdums no Rumānijas un Bulgārijas.

"Viesstrādnieki papildina pašmāju strādniekus (..), viņi parasti neatņem darba vietas vietējiem strādniekiem," skaidroja komisārs. Turklāt imigranti "savas mītnes zemes pabalstu sistēmā sniedz lielāku neto ieguldījumu (..), viņi nodokļos un sociālajā drošībā iemaksā vairāk, nekā saņem".

Vienlaikus gan komisārs uzsvēra: "Skaidrs, ka nepieciešamas garantijas, lai nepieļautu ļaunprātīgu [pabalstu] izmantošanu."

Diskusijas par tā dēvēto pabalstu tūrismu vairojušas pret ES noskaņoto partiju izredzes maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka, aizvien pieaugot satraukumam par iespējamo imigrācijas vilni pēc šā gada 1.janvāra, kad Bulgārijas un Rumānijas pilsoņiem tika atcelti pēdējie ierobežojumi brīvi izvēlēties darba vietu jebkurā no ES dalībvalstīm, izskanējuši ierosinājumi ierobežot tā dēvēto pabalstu tūrismu.

Lielbritānija jau ir noteikusi ierobežojumus iebraucējiem, paredzot, ka imigrantiem pēc nonākšanas Lielbritānijā būs jāgaida trīs mēneši, lai viņi varētu pieteikties pabalstu saņemšanai. Savukārt Vācija nolēmusi izvērtēt iespējas vērsties pret tiem imigrantiem, kuri ļaunprātīgi izmanto valsts pabalstu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!