Foto: AP/Scanpix

Pāvests Francisks otrdien aicināja valstis aizsargāt imigrantus un nosodīja izturēšanos pret bēgļiem kā pret "cilvēces šaha dēļa bandiniekiem".

Valstīm ir jāsadarbojas, "lai tiktu pieņemta plaša stratēģija un noteikumi, kuru mērķis ir cilvēka aizsardzība un atbalstīšana", Pasaules Imigrantu un bēgļu dienas vēstījumā norādīja pāvests.

"Imigranti un bēgļi nav bandinieki uz cilvēces šaha dēļa," uzsvēra Francisks. "Tie ir bērni, sievietes un vīrieši, kas ir pametuši savas mājas vai arī bijuši spiesti tās pamest."

Viņš nosodīja situācijas, kurās migrācija iet roku rokā ar cilvēku kontrabandu un verdzību, brīdinot: "Mūsdienās "vergu darbs" ir parasta monēta."

Francisks nabadzīgo un viegli ievainojamo aizstāvību padarījis par sava pontifikāta stūrakmeni.

Pasaules Imigrantu un bēgļu diena būs tikai 19.janvārī, tomēr Vatikāns pāvesta vēstījumus par šādiem tematiem mēdz izsūtīt savlaicīgi, lai sniegtu vadlīnijas mācītājiem visā pasaulē.

Vēstījumā pāvests arī mudināja valdību līderus "stāties pretī sociāli ekonomiskajam līdzsvara trūkumam un neregulētai globalizācijai, kas ir iemeslu vidū migrācijas kustībām, kurās indivīdi biežāk ir upuri, nevis galvenie varoņi".

"Neviena valsts nevar viena pati atrisināt sarežģījumus, kas ir saistīti ar šo parādību, kas tagad ir kļuvusi tik izplatīta, ka tā ietekmē visus kontinentus dubultā imigrācijas un emigrācijas kustībā."

Bēgot no "ārkārtīgas nabadzības un vajāšanām, miljoniem cilvēku izvēlas pārceļot", norādīja pāvests.

"Neraugoties uz viņu cerībām un ilgām, viņi bieži vien sastopas ar neuzticību, noraidījumu un izslēgšanu, nerunājot par traģēdijām un katastrofām, kas ir apvainojums viņu cilvēciskajai cieņai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!