Foto: PantherMedia/Scanpix
Paragvajas Kongresa augšpalāta Senāts piektdien nolēma impīčmenta ceļā atcelt no amata valsts prezidentu Fernando Lugo par neapmierinošu amata pienākumu pildīšanu saistībā ar sadursmēm starp policiju un skvoteriem, kurās pagājušonedēļ gāja bojā 17 cilvēki.

Par Lugo impīčmentu nobalsoja 39, bet pret - četri senatori. Sēde notika kā tiesas process, un senatori bija tiesnešu lomā.

Stundu pēc balsojuma prezidenta zvērestu deva viceprezidents Federiko Franko. Viņš būs valsts vadītājs līdz nākamā gada augustam, kad būtu beidzies Lugo prezidenta amata termiņš.

Pie Senāta ēkas sēdes laikā notika policijas sadursmes ar tūkstošiem Lugo atbalstītāju, pret kuriem policisti izmantoja ūdensmetējus un asaru gāzi.

Lugo paziņoja, ka pieņem Kongresa lēmumu, lai gan uzsvēra, ka "Paragvajas demokrātija ir dziļi ievainota".

Lugo atcelšanu nosodīja citas Dienvidamerikas valstis.

"Bez šaubām, Paragvajā ir noticis valsts apvērsums. Tas ir nepieņemami," sacīja Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere.

"Venecuēlas tautas vārdā un kā valsts vadītājs [paziņoju], ka Venecuēla neatzīst šo bezvērtīgo un nelikumīgo valdību, kura ir iecelta amatā Asunsjonā," teica Venecuēlas prezidents Ugo Čavess.

Ar līdzīgiem paziņojumiem nāca klajā Bolīvijas un Nikaragvas prezidenti.

Čīles ārlietu ministrs Alfredo Moreno uzsvēra, ka "impīčments nav atbildis šādas procedūras minimālajām prasībām".

Lugo par impīčmenta procesu ir iesniedzis sūdzību Augstākajai tiesai, jo saskaņā ar likumu viņam bija jādod 18 dienas laika aizstāvības sagatavošanai, savukārt viņa advokātiem bija tikai divas stundas laika.

Kļūstot par prezidentu 2008.gadā, bijušais katoļu bīskaps Lugo bija ļoti populārs, taču viņa reitingi strauji kritās, kad atklājās, ka laikā, kamēr viņam kā katoļu priesterim bija jāievēro celibāts, viņš ir kļuvis par vairāku bērnu tēvu. Lugo jau iepriekš bija paziņojis, ka nākamā gada aprīlī paredzētajās prezidenta vēlēšanās nekandidēs uz otru amata termiņu.

Impīčments bija iespējams, jo Lugo atcelšanu no amata atbalstīja arī viena no valdošās koalīcijas partijām - Autentiskā radikālā liberālā partija.

Par impīčmenta uzsākšanu pret Lugo ceturtdien negaidīti nobalsoja Kongresa apakšpalāta.

Impīčments ir saistīts ar 15.jūnijā notikušajām sadursmēm, kas izcēlās, kad policija mēģināja padzīt trūcīgus zemniekus no viņu ieņemta milzu privātīpašuma Paragvajas ziemeļaustrumos. Sadursmēs gāja bojā vismaz seši policisti un 11 zemnieki. Lugo raksturoja lēmumu sākt impīčmentu kā viņa politisko ienaidnieku organizētu paraugprāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!