Foto: AFP/Scanpix

Divos atsevišķos incidentos Afganistānā ceturtdien gājuši bojā divi ASV karavīri un divi Lielbritānijas karavīri, kā arī vietējais policists, paziņoja amatpersonas.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka Afganistānas dienvidu Helmandas provincē gājuši bojā divi britu karavīri, no kuriem viena bija mediķe, kā arī afgānis, kas, domājams, ir vietējās policijas pārstāvis.

Laikraksts "Times" vēstīja, ka apšaude sākās, kad Lielbritānijas karavīri kļūdaini policistu uzskatīja par nemiernieku, tomēr Aizsardzības ministrija nekomentēja incidenta apstākļus, sakot, ka notiek izmeklēšana.

"Notika apšaude, kurā gāja bojā Karalisko jūras spēku karavīrs un armijas mediķe" informēja ministrijā un piebilda, ka gājis bojā arī afgāņu vīrietis, kas, domājams, bija Afganistānas policijas pārstāvis, lai gan incidenta laikā nebija ģērbies formastērpā.

Versiju par apšaudi kļūdas dēļ apstiprināja arī vairākas Afganistānas amatpersonas.

"Lielbritānijas patruļa tajā brīdī nestrādāja kopā ar afgāņu partneriem," norādīja ministrijas pārstāvis. Šī bija trešā reize, kad Afganistānā iet bojā Lielbritānijas bruņoto spēku kontingenta pārstāve sieviete.

Savukārt citā incidentā Afganistānas centrālās daļas Uruzgānas provincē afgāņu policijas formastērpā ģērbies vīrietis atklāja uguni un nošāva divus ASV karavīrus, paziņoja NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF).

Šogad vien uzbrukumos, kad starptautisko spēku karavīrus nogalina afgāņu drošības spēku pārstāvji, gājuši bojā vairāk nekā 50 cilvēku.

Lielākā daļa tādu uzbrukumu notikuši kultūras atšķirību dēļ, bet apmēram 25% sarīkojuši nemiernieku grupējuma "Taleban" kaujinieki, kas iefiltrējušies afgāņu drošības struktūrās.

Šādi uzbrukumi vairo neticību par vietējo spēku spējām gādāt par drošību valstī pēc 2014.gada, kad, kā plānots, starptautiskie spēki pilnībā izvedīs savus karavīrus no Afganistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!