Indijas tiesa par vainīgu izvarošanā piektdien atzinusi valsts ziemeļu daļā populāru garīgo guru Gurmetu Ramu Rahimu Singhu. Tiesas lēmums par piespriesto sodu tiks nolasīts pirmdien, bet jau tagad izcēlušās vardarbīgas policijas un guru atbalstītāju sadursmes, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saniknoti Singha atbalstītāji piektdien plosās Pančkulā, kur notika tiesa. Tiek ziņots par plašu vandalismu un vismaz divām aizdedzinātām dzelzceļa stacijām.

Guru sekotāji arī demolē automašīnas un ir nodedzinājuši mediju mikroautobusus. Vairāk nekā 200 000 Singha atbalstītāju jau pirms piektdienas tiesas lēmuma bija bloķējuši Pančkulu, kas ir Čandīgarhas piepilsēta.

Desmitiem cilvēku ir ievainoti un vismaz piecus ir nošāvusi policija, kopumā tiek ziņots par vismaz 12 bojāgājušajiem. Vairākās pilsētas apkaimēs un citur Pendžābas štatā ir ieviesta komandantstunda. Taču vardarbība sasniegusi arī galvaspilsētu Deli, kur nodedzināti divi vilciena vagoni.

Singhu uz tiesu Pančkulā atveda vairāk nekā 100 automašīnu lielā konvojā. Gatavojoties spriedzei, apkārtnē tika slēgtas skolas un iestādes, kā arī apturēta vilcienu satiksme. Savukārt trīs stadioni tika sagatavoti aizturēto protestētāju izvietošanai, informēja amatpersonas.

50 gadus vecais guru Singhs, kuram esot ap 60 miljoniem sekotāju visā pasaulē, atzīts par vainīgu divu sieviešu izvarošanā savas sektas "Dera Sača Sauda" mītnē 2002. gadā.

Sektu Singhs vada no 23 gadu vecuma. Viņš arī uzstājas rokkoncertos, spēlē filmās un viņam pat ir sava produktu līnija. Sava ārēja izskata un apģērba dēļ viņš ir zināms kā "rokzvaigzne baba" un "spīguļu guru".

Pret Singhu jau iepriekš ir notikušas izmeklēšanas aizdomās par slepkavību un izvarošanām. Tāpat viņš apsūdzēts par to, ka spiedis sekotājiem veikt kastrāciju, lai "pietuvotos dievam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!