Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas valdība lēmusi izslēgt valsts konstitūcijas daļu, kas sniedz Džammu un Kašmīrai (vienkāršoti reģionu dēvē tikai par Kašmīru) īpašu statusu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Uz Kašmīras reģionu teritoriālās pretenzijas ir gan Indijai, gan Pakistānai. Reģiona dēļ starp abām valstīm notikuši arī bruņoti konflikti. Zīmīgi, ka abām valstīm ir arī kodolieroči. Reģionā vairākas desmitgades notikuši nemieri, kas prasījuši desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvību.

Lielākā daļa Kašmīras iedzīvotāju ir musulmaņi. Indijas konstitūcija reģionam līdz šim atvēlēja visai lielu autonomiju, tostarp savu karogu un neatkarību gandrīz visās nozarēs, izņemot ārlietās, aizsardzībā un ārējos sakaros. Autonomijas atcelšana, visdrīzāk, novedīs pie nemieriem, atzīmē medijs.

Pirms paziņojuma par īpašā statusa atcelšanu reģionā ievesti vairāki tūkstoši Indijas karavīru, savukārt tūristi tika aicināti pamest teritoriju. Plāns par autonomijas atcelšanu izpelnījies asu kritiku no Indijas opozīcijas politiķiem, kā arī juridiskajiem ekspertiem.

Izskanējis, ka viens no iemesliem, kādēļ Indija atceļ autonomiju Kašmīrai saistīts ar vēlmi izmainīt reģiona demogrāfisko sastāvu, palielinot tajā dzīvojošo hinduistu skaitu.

Divus mēnešus pēc tam, kad Indija 1947. gadā kļuva par neatkarīgu valsti, tobrīdējais Kašmīras vadītājs parakstīja pievienošanās līgumu. Tas paredzēja pievienošanos Indijai. Reģiona un Indijas attiecības bija formalizētas konstitūcijas 370. pantā - tieši šo pantu Indija no konstitūcijas atcels.

Ar pievienošanos Indijai gan nav apmierināti reģionā dzīvojošie musulmaņi, kuri vēlas, lai tā teritorija būtu daļa no Pakistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!