Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesa Indijas pilsētā Čennai pirmdien nolēma attaisnot ASV apsardzes firmas "AdvanFort" pretpirātisma kuģa "Seaman Guard Ohio" 35 apkalpes un bruņotas apsardzes locekļus, tai skaitā 14 Igaunijas pilsoņus, kuriem bija piespriests piecu gadu cietumsods par ieroču nelikumīgu ievešanu Indijā, vēsta ārvalstu mediji.

Šādu lēmumu tiesa pieņēmusi, izskatot notiesāto apelāciju. Gandarījumu par šādu tiesas lēmumu paudis Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers.

"Man liels prieks, ka tiesa apmierinājusi (..) pārsūdzību. Mēs [ šādu spriedumu] gaidījām tik ilgi," norādījis ministrs. Viņš solīja darīt visu iespējamo, lai Igaunijas pilsoņi pēc iespējas drīzāk varētu atgriezties mājās.

Čennai tiesas pasludināto spriedumu 90 dienu laikā var pārsūdzēt prokuratūra.

Jau vēstīts, ka Indijas krasta apsardze valsts dienvidos, Tamilnādas štata ūdeņos, 2013. gada 18. oktobrī aizturēja ASV apsardzes firmas "AdvanFort" pretpirātisma kuģa "Seaman Guard Ohio" 35 apkalpes un bruņotas apsardzes locekļus, tai skaitā 14 Igaunijas pilsoņus. Tā paša gada decembrī viņiem tika izvirzītas apsūdzības par nelikumīgu ieroču pārvadāšanu, nelikumīgu degvielas uzpildīšanu un nelikumīgu ieiešanu Indijas teritoriālajos ūdeņos.

Pēc izskatīšanas vairākās tiesu instancēs Indijas Augstākā tiesa nodeva lietu atkārtotai izskatīšanai Indijas Tamilnādas štata pilsētā Tūtukuti, kas 2016. gada janvārī piesprieda piecu gadu cietumsodu visiem 14 Igaunijas jūras apsardzes darbiniekiem.

Kuģis "Seaman Guard Ohio" ar Sjerraleones karogu pieder ASV apsardzes kompānijai "AdvanFort", kas specializējas pretpirātisma operācijās. Kuģniecības kompānijas, kas uztur satiksmi starp Eiropu un Indiju, nereti algo apsardzes firmas, kas rūpējas par kuģu drošību Dienvidāzijas jūrās, kur kuģiem nereti uzbrūk pirāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!