Gadu pēc tam, kad Indija aizliedza nodarbināt bērnus zem 14 gadu vecuma mājkalpotāju amatā vai apkalpojošajā sfērā, situācija tomēr nav uzlabojusies, teikts nesen veiktā pētījumā, raksta BBC. Pētījumu veikusi organizācija "Save the Children", un tajā teikts, ka bērni joprojām tiek pakļauti dažādām vardarbības formām, un bērnu tiesību aizsardzības jomā joprojām ir daudz darāmā.
Daudzi no nepilngadīgajiem darbiniekiem regulāri nesaņem pārtiku, tiek sisti, gūst apdegumus vai tiek seksuāli izmantoti, teikts pētījumā. Saskaņā ar amatpersonu pētījumiem Indijā ir aptuveni 12 miljoni nepilngadīgo strādnieku. No tiem aptuveni 200 000 strādā kā mājkalpotāji, kā arī restorānos, tējnīcās, viesnīcās un atpūtas centros, kas pagājušajā gadā tika aizliegts.

Saskaņā ar neoficiāliem aprēķiniem, Indijā dažādos darbos nodarbināti aptuveni 20 miljoni bērnu. Aizliegums nav nesis nekādus uzlabojumus, jo pēc aizlieguma stāšanās spēkā saņemtas tikai 2 229 sūdzības par nelegāli nodarbinātiem bērniem. Lielākoties bērni strādā pat 15 stundas diennaktī un nereti nesaņem par to nekādu samaksu. Gandrīz visas jaunās meitenes, kas strādā par mājkalpotājām, tiek seksuāli izmantotas.

Sods par bērnu nelegālu nodarbināšanu Indijā ir no 225 līdz 450 ASV dolāriem. Aizliegts bērnus nodarbināt kaitīgos apstākļos, tomēr tūkstošiem bērnu turpina strādāt sērkociņu rūpnīcās, paklāju austuvēs un futbolbumbu ražotnēs. Galvenokārt bērni tiek sūtīti strādāt ģimeņu sliktā finanšu stāvokļa dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!