Foto: PantherMedia/Scanpix
Sešu nedēļu laikā Indijā hinduisti aizdomās par govju zādzībām noslepkavojuši četrus musulmaņus, vēsta izdevums "The New York Times".

Pirmdien policija atradusi 55 gadus vecā Mohameda Hasmata Ali mirstīgās atliekas Manipuras štatā Indijas ziemeļos. Vīrieti līdz nāvei piekāvuši hinduisti, kuri uzskatījuši, ka viņš nozadzis govi, kas hinduismā ir godājams dzīvnieks.

Nogalinātais vīrietis bija precējies, viņa ģimenē auguši trīs dēli, un policijai nav pierādījumu, ka viņš būtu saistīts ar liellopu tirdzniecības biznesu. Ali iepriekš nav bijis sodīts.

"Tas, kas šeit notiek ir pilnīgi nepareizi – cilvēki likumus interpretē pa savam," uzsvēris policijas pārstāvis Naba Kanta, piebilstot, ka šāda situācija, kad pūlis izrēķinās ar iespējamajiem noziedzniekiem notiek vien šajā valsts daļā.

Indijas premjerministra Narendras Modi pārstāvēta partija uzstājīgi cenšas valstī ieviest liellopu gaļas aizliegumu. Trešdien aizsākta kampaņa, kurā šī partija savus oponentus vaino "svētās govs aizskaršanā".

Pēdējā laikā Indija piedzīvo vardarbības, kas saistīta ar govju aizstāvību, uzliesmojumu. Septembrī hinduistu pūlis uzbrucis kādai ģimenei, vainojot to liellopu gaļas ēšanā. Uzbrucēji nogalinājuši ģimenes tēvu, bet dēlu smagi ievainojuši. Dažas nedēļas vēlāk hinduisti kravas mašīnai, kas, viņuprāt, vedusi liellopu gaļu, metuši ar pašu izgatavotu spridzekli. Kravas automašīnas vadītājs no gūtajām traumām pēc dažām dienām miris slimnīcā.

Šie un vēl citi gadījumi Indijā raisījuši asas diskusijas par reliģisko toleranci. Protestos iesaistījušies daudzi Indijas sabiedrībā pazīstami cilvēki. Otrdien Deli noticis gājiens, kura mērķis bija nosodīt "valstī valdošo baiļu, neiecietības un iebiedēšanas atmosfēru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!