Neskatoties uz patlaban saspīlētajām attiecībām ar kaimiņvalsti Pakistānu, Indija piektdien savā austrumu piekrastē izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti "Agni I", kuru ir iespējams aprīkot ar kodolgalviņu. Izmēģinājums radījis satraukumu pasaules politiķu aprindās.
Agrāko gadu raķetes "Agni" modernizētās modifikācijas starts noticis laikā, kad starp Indiju un tās ar atomieročiem bruņoto kaimiņvalsti Pakistānu valda bīstama spriedze, abu valstu karaspēkam atrodoties uz kopējās robežas. Islamabada jau kritizējusi Deli jaunāko rīcību, norādot, ka raķetes izmēģinājums kaitē stabilitātei Dienvidāzijā. Savukārt Indija apgalvo, ka par gaidāmo "Agni" startu bijušas informētas piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis.

Arī Pakistānai ir līdzīgas īsā un vidējā darbības rādiusa raķetes "Ghauri", "Shasheen" un "Hatf 1","Hatf 2", "Hatf 3". Tomēr militārie eksperti uzskata, ka "Agni" vairāk tiek uzskatīta par atturēšanas līdzekli citai kodollielvalstij - Ķīnai. Pakistānas. Gan Pakistāna, gan Indija 1998.gada maijā veica pirmo kodolizmēģinājumu.

"Agni" modernizētās versijas darbības rādiuss ir 2500 kilometri. Raķete spēj nest tonnu lielu kaujas lādiņu. Pirmo "Agni" versiju Indija izmēģināja vēl 1989.gada maijā. 1999.gada aprīlī apbruņojumā tika pieņemta "Agni II". Bruņojuma eksperti norāda, ka tagad izmēģinātā "Agni I" aizpildīs nišu, kas Indijas arsenālā izveidojusies starp vidējā darbības rādiusa raķetēm un tuvās darbības rādiusa modeli "Prithvi".

Raķete ir svarīgs elements Indijas plānos izveidot minimālu kodolieroču arsenālu, lai tā varētu aizsargāties no kaimiņos esošajām kodolvalstīm Pakistānas un Ķīnas. Deli veiksmīgo izmēģinājumu uzskata par lielu panākumu militārajā jomā, bet Indijas Ārlietu ministrijas paziņojumā sacīts, ka "izmēģinājums nav provokācija un tam nav nekāda sakara ar pašreizējo situāciju uz [Pakistānas-Indijas] robežas". Ministrija uzsvēra, ka raķetes tests nav vērsts ne pret vienu valstu un noritējis saskaņā ar starptautiskām normām šādiem gadījumiem.

Indija un Pakistāna ir sakoncentrējušas savus karaspēkus uz robežas pēc teroristu decembra uzbrukuma Indijas parlamentam, kurā Deli vaino Pakistānā bāzētos kaujiniekus.

Islamabada, atbildot uz kaimiņvalsts akciju, izsaka cerību, ka "starptautiskā sabiedrība pieņems zināšanai šo Indijas izturēšanos, kas ir kaitīga stabilitātei reģionā". Pakistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā ir uzsvērta valsts gatavība uz pašaizsardzību, vienlaikus noliedzot gatavošanos kādiem līdzīgiem raķešu izmēģinājumiem.

Nožēlu par Indijas veikto "Agni I" testu no pasaules valstīm izteikušas arī Vācija un Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!