Foto: AFP/Scanpix

Indijas kontrolētās Kašmiras amatpersonas vietējā laikrakstā reklāmas veidā publicējušas brīdinājumu iedzīvotājiem būt gataviem iespējamam kodolkaram, sniedzot padomus bumbu patvertņu celtniecībā un informējot par citiem piesardzības pasākumiem. Tas notiek divas nedēļas pēc nāvējošajām ar kodolieročiem bruņoto valstu robežsargu sadursmēm strīdīgajā reģionā, piektdien vēsta telekanāla "Al Jazeera" interneta vietne.

Padomus vietējā laikrakstā “Greater Kashmir” pirmdien publicējusi Džammu un Kašmīras policijas Civilās aizsardzības un Valsts katastrofu reaģēšanas dienesti. Tomēr amatpersonas norāda, ka tā ir daļa no izgītošanas kampaņas, kas nesignalizē par paaugstinātiem kodoluzbrukuma draudiem, vēsta “Al Jazeera”.

“Ja sprādziena vilnis neatnāk piecās sekundēs pēc uzliesmojuma, jūs esat pietiekami tālu no nulles punkta,” teikts publikācijā ar nosaukumu “Aizsardzība pret kodol, bioloģiskajiem un ķīmiskajiem ieročiem”. Paziņojumā sniegti dažādi padomi, to skaitā par bunkuru būvniecību, kuros jābūt ilgi glabājamas pārtikas un ūdens krājumiem, svecēm un lukturiem. Iedzīvotāji brīdināti, ka jārēķinās ar īslaicīgu dezorientāciju, kad sprādziena vilnis aiznesīs prom daudzas ikdienišķas un pierastas lietas.

Indijas kontrolētās Kašmīras pilsētas Šrīnagaras iedzīvotājs Fajazs Ahmeds stāsta, ka paziņojums “vairo baiļu atmosfēru”. “Izglītot cilvēkus ir labi, bet ne tik nekaunīgā veidā,” viņš piebilst.

“Greater Kashmir” trešdien redakcijas slejā rakstīja, ka valdības publikācija ir bijusi “nelaikā” un “nepiemērota”, lieki radot paniku iedzīvotājos. Tikmēr štata civilās aizsardzības vadītājs Joginders Kauls skaidro, ka padomi bijuši daļa no parastas sabiedrības izglītošanas kampaņas, kam nav nekāda sakara "ar ko citu".

Paziņojums publicēts tikai dažas nedēļas pēc notikumiem uz Indijas un Pakistānas faktiskās robežas Kašmīrā, kad dažos atsevišķos incidentos nogalināti trīs Pakistānas un divi Indijas karavīri. Tas ievērojami palielināja spriedzi starp abām kodolvalstīm. Divi no trīs kaimiņvalstu kariem ir izcēlušies tieši strīdā par Kašmiras reģiona piederību, uzsver "Al Jazeera". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!