Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pakistānas parlamenta īpašā komiteja Kašmiras jautājumos svētdien nosodīja Indijas politiku piešķirt dzīvesvietas sertifikātus Kašmirā cilvēkiem, kuri ieradušies no citurienes. Islamabada apsūdz Ņūdeli centienos Covid-19 pandēmijas aizsegā padarīt šobrīd vairākumā esošos musulmaņus par minoritāti, raksta "Al Bawaba".

Dzīvesvietas sertifikātus Kašmirā saņēmuši jau aptuveni 25 000 cilvēku. Maijā pieņemtais likums paredz, ka uz tādiem var pretendēt tie, kuri reģionā nodzīvojuši 15 gadus vai mācījušies vismaz septiņus gadus un kārtojuši 10. vai 12. klases eksāmenus.

Pakistānas parlamenta komiteja apsūdz Narendra Modi valdību nelikumīgā demogrāfiskā sastāva izmainīšanā. Ņemot vērā, ka tā apsūdz Indiju Kašmiras daļas okupācijā, Pakistāna šādu Indijas politiku uzskata par starptautisko likumu pārkāpumu.

Speciālās komitejas priekšsēdētājs Šerjars Hans Afridi apsūdzēja Indiju Covid-19 pandēmijas izmantošanā, lai pēc pakistāņu domām nelikumīgas darbības īstenotu tās aizsegā. Viņš aicināja ANO un pasaules līderus piespiest Indiju piekrist Kašmiras pašnoteikšanās tiesībām, kuru īstenošanu uzraudzītu ANO.

Kašmira ir plašs apgabals Himalaju kalnu grēdas rietumos. Daļu teritorijas faktiski kontrolē Indija, daļu – Pakistāna, bet nelielu apgabalu Ķīna. Gan Indija, gan Pakistāna par savu uzskata visu Kašmiras teritoriju un par to jau divreiz karojušas 1948. gadā un 1965. gadā. Kašmirā joprojām aktīvi darbojas Pakistānas atbalstīti grupējumi, kuri cīnās par Kašmiras neatkarību vai pievienošanos Pakistānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!