Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indijas Jūras spēki janvāra nogalē pieņems jaunu militāro gaisa bāzi tai piederošajās Andamanu un Nikobaru Salās, ziņo militārais portāls "Janes".

Jūras spēku gaisa bāze izbūvēta uz Ziemeļandamanas salas apmēram 1000 kilometrus no Indijas kontinentālās daļas un ap 300 kilometru no salu administratīvā centra Portblēras. Medijs norāda, ka līdz ar gaisa bāzes izbūvi Indijas Bruņotie spēki ievērojami palielinājuši stratēģiski kontrolējamo teritoriju.

Kohasas bāzē, kas oficiālā ceremonijā tiks pieņemta 24. janvārī, izbūvēts kilometru garš skrejceļš, kuru sākotnēji varēs izmantot helikopteri un patruļas lidmašīnas, piemēram, Indijas Jūras spēku rīcībā esošie "Dornier Do 228". Skrejceļu gan plānots vēl pagarināt līdz trīs kilometru garumam, lai salā varētu nosēsties arī iznīcinātāji un lielākas lidmašīnas.

Indija pēdējos gadus vairākkārt paudusi satraukumu par Ķīnas centieniem palielināt ietekmi Indijas okeānā. Īpaši indiešus satraukusi Ķīnas sadarbība ar Pakistānu, tostarp Gvādaras ostas nonākšana ķīniešu kontrolē, kā arī vairāki vērienīgi ostu izbūves projekti Šrilankā.

Līdz tam vienīgi iezemiešu apdzīvotās salas indiešu dinastiju kontrolē nonāca 11. gadsimtā. 18. gadsimtā tās okupēja dāņu kolonizatori, kuri 1868. gadā tās pārdeva britiem, kuri tās pārvaldīja kā daļu no Britu Indijas. Pēc Indijas neatkarības iegūšanas 1947. gadā Andamanu un Nikobaru Salas palika tās pakļautībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!