Foto: AFP/Scanpix/LETA
Indijas bezpilota lidmašīna "iebruka" Ķīnas gaisa telpā un avarēja, atsaucoties uz Ķīnas medijiem, ziņo BBC.

Incidents fiksēts "pēdējās dienās", medijiem ceturtdien norādījis Ķīnas rietumu kaujas apgabala direktora vietnieks Žangs Šuili, neprecizējot vietu, kur tieši tas noticis. Viņš arī paziņoja, ka Indija tādējādi pārkāpusi Ķīnas teritoriālo suverenitāti, ziņojusi Ķīnas aģentūra "Xinhua". Indija uz paziņojumu vēl nav reaģējusi.

Žangs skaidrojis, ka Ķīnas robežsargi pārbaudījuši un apstiprinājuši drona piederību. Viņš arī apgalvoja, ka Ķīna pauž dziļu nepatiku par notikušo un ir gatava "aizstāvēt savas valsts tiesības un drošību".

Abu valstu robežkonflikts samilza šā gada vasarā, kad tās iesaistījās diplomātiskās cīņās par Himalaju kalnu grēdas apgabalu piederību. Jūnijā Indija protestēja Ķīnas mēģinājumiem pagarināt ceļu uz Doklamas plato, kur saskaras Ķīnas, Indijas un Butānas robežlīnijas. Gan Ķīna, gan Butāna uzskata, ka plato tām pieder, un Indija atbalsta Butānas tiesības uz to.

Augustā Indija un Ķīna robežkonfliktu deeskalizēja, kad tās abas no plato atvilka karaspēkus.

Ķīnas un Indijas robežstrīds sākās pēc tam, kad Ķīna okupēja Tibetu. 1962. gadā Ķīna pat iebruka kaimiņvalstī, ieņemot vairākas apdzīvotas vietas, un vēlāk pati izsludināja pamieru. Kopš tā laika robežstrīds starp abām valstīm joprojām nav atrisināts, bet tām izdevies izvairīties no bruņotiem konfliktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!