Foto: Reuters/AFP/Scanpix/LETA

Indija pirmo reizi vēsturē palaidusi pretsatelītu raķeti un ar to notriekusi orbītā esošu Zemes mākslīgo pavadoni vairāku simtu kilometru augstumā, trešdien paziņoja Indijas premjerministrs Narendra Modi.

Par godu raķetes palaišanai un Indijai piederoša satelīta veiksmīgai notriekšanai pasaulē lielākās demokrātijas premjers Modi ar video starpniecību uzrunāja tautu, uzsverot, ka, pateicoties šim izmēģinājumam, valsts ir apstiprinājusi savu "kosmosa lielvalsts statusu", ziņo "Radio Svoboda".

Kā paskaidroja Modi, raķete palaista jau pirms kāda laika, precīzu datumu neatklājot.

ASV Aizsardzības ministrija nākusi klajā ar brīdinājumu, ka šādi izmēģinājumi rada "nekārtību" kosmosā – atlūzas no šādiem testiem var kaitēt civilajiem un militārajiem satelītiem un sadurties ar citiem objektiem visumā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Indija gan apgalvo, ka tests apzināti veikts zemākā atmosfērā 300 kilometru augstumā, lai nodrošinātu, ka visas atlūzas sairtu un nokristu atpakaļ uz Zemes.

Daži eksperti gan ir pauduši skepsi par šo apgalvojumu, norādot, ka atlūzu trajektorija nav prognozējama. ASV militāristi pēc Indijas testa novēro vairāk nekā 250 atlūzu gabalus, atsaucoties uz Pentagonu, vēsta aģentūra "Reuters".

Indijas reģionālā sāncense Ķīna, kas pati savu pirmo pretsatelīta raķetes izmēģinājumu veica 2007. gadā, reaģējot uz Indijas paziņojumu, pauda cerību, ka pasaules valstis "spēs patiesi aizsargāt miera stabilitāti kosmosā".

Savukārt Pakistāna, kurai ar Indiju attiecības ir saspringtas robežstrīdu dēļ, uzsvēra, ka cilvēcei "jāizvairās no darbībām, kas var veicināt kosmosa militarizāciju".

ASV satelītu notriekšanai paredzētu raķeti izmēģināja jau 1959. gadā, savukārt PSRS mērķi orbītā pirmo reizi notrieca pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās. Indija tagad kļuvusi par ceturto valsti pasaulē, kurai ir šādas tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!