Foto: AFP/Scanpix

Indijas zinātnieki ir radījuši jaunu un lētu vakcīnu pret rotavīrusu, kas katru gadu pasaulē laupa aptuveni pusmiljona bērnu dzīvību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rotāvīruss, kurš izraisa organisma atūdeņošanos un smagu caureju, un izplatās ar netīrām rokām un priekšmetiem, ir plaši izplatīts Āzijā un Āfrikā.

"Tas ir svarīgs zinātnisks sasniegums pret rotavīrusa infekcijām, smagāko un nāvējošāko bērnu caurejas iemeslu, kas atbildīgs par aptuveni 100 000 mazu bērnu nāvi Indijā katru gadu," paziņoja Indijas Biotehnoloģijas departaments.

Klīniskie pētījumi parāda, ka vakcīna "Rotavac", ja tā tiks licencēta, katru gadu varētu izglābt tūkstošiem dzīvību, norāda amatpersonas.

Jaunā vakcīna maksāšot vien 54 rūpijas (0,54 lati), norāda ražotājs, kamēr līdzīgas starptautisko kompāniju "GlaxoSmithKline" un "Merck" vakcīnas maksā aptuveni 1000 rūpiju (18,5 lati).

Lēto vakcīnu ražos kompānija "Bharat Biotech", kas sola, ka varēs saražot desmitiem miljonus "Rotavac" devu, kad tiks dota atļauja. Sagaidāms, ka tas varētu notikt astoņu vai deviņu mēnešu laikā, informē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!